Događaji

Pripazite na higijenu

Dobro operite svježe povrće

Dobro operite svježe povrće
mojezdravlje.ba

Hrvati se ne moraju bojati opasne bakterije, ali higijena treba biti na prvom mjestu

Bakterija 'ubojica' Escherihia coli i dalje napada, a u tijelo ulazi prljavim povrćem. U Njemačkoj je preminula deseta žrtva, a oboljelih ima u Danskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, piše dubrovacki.hr

Iako u Hrvatskoj zaraze nema, liječnici su uveli povećani oprez i sve sumnjive pacijente odmah upućuju na dodatne analize krvi i urina, piše Jutarnji list. Veliki oprez u pregledima posvećuju djeci čijim roditeljima daju iscrpne upute. Najnovija izvješća govore da bi uzrok ove epidemije mogli biti krastavci uvezeni iz Španjolske, ali istodobno stručnjaci kažu kako su krastavci uvezeni i iz Austrije, Mađarske i Luksemburga pa tek kad se utvrdi gdje su oboljeli jeli i što, moći će se reći je li krivac njemačko ili povrće uvezeno iz drugih zemalja. U isto vrijeme, proizvođači sa sjevera Njemačke kažu kako je njihovo povrće većinom iz plastenika gdje se stajsko gnojivo ne upotrebljava.

U Hrvatskoj, barem kako tvrde naši stručnjaci, mjesta za paniku nema. Naime, naši poljoprovrednici upotrebljavaju stajsko gnojivo u znatno manjim količinama. No, svježe povrće, ako nije dobro oprano, može biti izvor bakterija - rekla je za Jutarnji dr. Dijana Brlek Gorski iz Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavod za javno zdravstvo.

Salatu treba prati list po list, dok ostalo povrće treba prati pod tekućom vodom. “Naša sigurnost ovisi o higijeni ”, kaže dr. Brlek Gorski.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.