Događaji

Počelo okupljanje

Prekinut prvi splitski Gay Pride

Prekinut prvi splitski Gay Pride

Uz kolonu je 400 policajaca, a cijela ruta će se snimati

Gay parada u Splitu neće danas završiti na Prokurativama, kako su planirali u Gradu Splitu, već nasred rive.Inače, jutros je u Policijskoj upravi splitsko dalmatinskoj zavladalo opsadno stanje. Stigla su pojačanja iz drugih Uprava, vođe grupa traže svoje policajce, ima onih u uniformama, ali i onih u civilu. Uz kolonu će biti 400 policajaca, a cijela ruta će se snimati.

Sa istočne strane Đardina okupio se veći broj građana. Većina je mirno i šutke promatrala što se događa, no ima i onih koji su burno negodovali zbog Gay parade. U parku su se sudionicima parade pridružili Jurica Pavičić i Ante Tomić. Gradonačelnik Željko Kerum sa svojom Fani promatrao je situaciju iz kafića.

100-njak metara od Đardina prema Marmontovoj ulici mladić je bacio bocu na kolonu. Policija je prvo mlako reagirala, a potom su priveli izgrednika, uz vrlo bučne prosvjede Splićana koji ne sudjeluju u Gay Paradi.

Parada je pokušala ući na rivu no demonstrantu su ih zasuli petardama, kamenjem, topovskim udarima i bakljama. Povorka je zaustavljena na rivi.  Kamenom u glavu je pogođen kamerman RTL-a Jerko Živković. Policija pušta da se po demonstrantima bacaju kamenje i topovski udari. Kod ribarnice je na sudionike bačen suzavac.

Otkazan je nastavak Gay Pridea. U trenutku kad su došli ma mjesto na kojem su se trebali održati govori, situacija je i dalje bila nemoguća.

"Policija nije odradila svoj posao. Split je gori nego Beograd", poručila je jedna od organizatorica Sanja Jurak iz lezbijske udruge Kontra. Policija se nakon toga angažirala i povećala kordon prema prosvjednicima protiv Pridea. Sanja Jurak je zatražila evakuaciju skupa, a 50-ak sudionika Pridea se popelo na tribinu i razvilo svoje simbole, zapjevao je i Lezbor.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.