Događaji

Kućni pritvor

Uhićeni bivši šef tajne službe i ministar - htjeli MOL dati Rusima

Uhićeni bivši šef tajne službe i ministar - htjeli MOL dati Rusima

Na osnovi njegova iskaza otvorena je istraga protiv njegova nadređenog, bivšeg ministra zaduženog za tajne službe, Gyorgyja Szylvasyja

Mađarska televizija Hir TV izvijestila je, kako prenose slovački mediji, da je u petak, nakon premetačine stana, stavljen u kućni pritvor bivši šef tajne službe Lajos Galamobos. On je u vrijeme vlade socijalista bio na čelu tajne službe do 2007. godine, piše slobodnadalmacija.hr

Na osnovi njegova iskaza otvorena je istraga protiv njegova nadređenog, bivšeg ministra zaduženog za tajne službe, Gyorgyja Szylvasyja. Eks ministar je nakon premetačine stana stavljen u istražni pritvor.

Dan poslije saslušan je i uhićen i drugi bivši šef tajne službe iz vremena socijalističke vlade Ferenca Gyurcsanyja, Sandor Laborc. Sva trojica su pod sumnjom da su poduzimali protudržavne aktivnosti.

Nije, međutim, precizirano o kakvim se antidržavnim aktivnostima radi tako da o tome mađarski mediji mogu zasad samo spekulirati. Zajedničko je svima što se spekulira o „ruskim tragovima“. Prema Hir TV-u, uhićenja mogu biti u vezi sa sumnjama da su ove osobe bile upletene u prijenos dionica mađarske naftno-plinske tvrtke MOL u ruske ruke. MOL je, inače, suvlasnik hrvatske Ine i u njoj ima upravljačka prava.

Istraga se vodi već više od pola godine, ali je zbog delikatnosti bila strogo tajna. Možda bi i uhićenja ostala tajna da bivši premijer Gyurcsany nije napisao nešto o uhićenju ministra Szilvasyja, koji je određeno vrijeme vodio i njegov sekretarijat. Ekspremijer je uzeo u obranu svojeg bivšeg podređenog tvrdeći da tužiteljstvo to čini pod političkim pritiskom stranke Fidesza kojoj je na čelu premijer Viktor Orban.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.