Događaji

Segregacija

I Italija uskoro zabranjuje burku?

I Italija uskoro zabranjuje burku?

'Prije pet godina nitko u Italiji nije nosio burku. Danas je toga sve više. Moramo početi ženama da se izvuku iz takve segregacije', kaže Sbai

Komisija za ustav talijanskog parlamenta odobrila je nacrt zakona o zabrani nošenja pokrivala za lice u javnosti. Nacrt zakona zabranjuje ženama da u javnosti nose burku, nikab ili bilo kakav drugi veo koji pokriva lice.

Time će se prošiti desetljećima stare zakonske odredbe koje u ime sigurnosnih razloga brane nošenje različitih pokrivala za lice, uključujući maske, na javnim prostorima. Žene koje prekrše nove odredbe bit će prekršajno kažnjene, dok onima koji ih prisiljavaju da u javnosti pokrivaju lice prijete kazne zatvora u trajanju do godinu dana.

Italija je posljednja u nizu europskih država koje zabranjuju nošenje burke, slijedeći primjer Francuske i Belgije. Talijanski nacrt zakona donesen je na inicijativu Souada Sbaija, člana Berlusconijeve stranke koji je rođen u Maroku. On tvrdi da želi pomoći muslimankama da se integriraju u talijansko društvo.

'Prije pet godina nitko u Italiji nije nosio burku. Danas je toga sve više. Moramo početi ženama da se izvuku iz takve segregacije. Želim govoriti u ime onih koji nemaju pravo glasa, koji nemaju snage povikati i reći: Nije mi dobro', rekao je Sbai.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.