Događaji

Ozbiljno siromaštvo

79 posto umirovljenika živi na rubu siromaštva

79 posto umirovljenika živi na rubu siromaštva
Arhiva RTL

Mirovine su, prvi put nakon više od pola stoljeća, i nominalno pale u odnosu na prethodnu godinu, a realna im je vrijednost spuštena na neizdrživo nisku razinu

Matica umirovljenika Hrvatske zatražila je da se umirovljenicima, koji su na temelju drugog stupa išli u mirovinu, omogući novi izračun s tim da sva svoja uplaćena sredstva iz sustava kapitalizirane štednje prenesu u prvi stup i ostvare povoljniju mirovinu iz generacijske solidarnosti. Riječ je o oko 120 tisuća građana koji su u vrijeme uvođenja drugog stupa imali između 40 i 50 godina života, piše novilist.hr

Vlada, podsjetimo, radi na izmjenama mirovinskog zakona kojim bi se od iduće godine osiguranicima omogućilo da u trenutku odlaska u mirovinu odluče žele li penziju primati samo iz prvog stupa, odnosno iz fonda solidarnosti ili ostaju kod toga da njihova mirovina bude kombinacija štednje iz prvog i drugog stupa kapitalizirane štednje. To bi se upravo odnosilo na osiguranike koji su 2002. godine, kada je krenula mirovinska reforma, odabrali uplate u drugi mirovinski stup iako to nisu morali.

Povratak u generacijsku solidarnost oni će moći odabrati ako im je to financijski isplativije. Matica se, dakle, obraćanjem javnosti osvrnula upravo na nešto što se u ministarstvu rada priprema. Do kraja mjeseca zakonske izmjene još će se dorađivati, s obzirom da se u sustav kapitalizirane štednje uvode tri fondovska potporfelja –  s agresivnim ulaganjem, s uravnoteženim ulaganjem te s konzervativnim ulaganjima – te je potrebno dobro izbalansirati u što će svaki od tih potporfelja moći ulagati novac budućih umirovljenika.

»Mirovine su, prvi put nakon više od pola stoljeća, i nominalno pale u odnosu na prethodnu godinu, a realna im je vrijednost spuštena na neizdrživo nisku razinu. Prema službenim izvorima u srpnju prošle godine prosječna mirovina je bila 2.177, a u istom mjesecu ove godine 2.157 kuna što je za blizu jedan posto manje nago lani«, ističe Josip Vincek, predsjednik Matice umirovljenika u obraćanju javnosti. Alarmantan je i podatak, do kojeg je Matica došla analizom, da 51 posto umirovljenika prima mirovinu koja u prosjeku iznosi svega 1.259 kuna.

»To je nedovoljno i za podmirivanje najelementarnijih životnih troškova«, ističu u Matici dodajući da posebno zabrinjava činjenica da čak 79 posto umirovljenika prosječno mjesečno prima svega 1.676 kuna. To se »po europskim mjerilima smatra zonom ozbiljnog siromaštva«. Matica traži i da se dodatak na mirovine novim umirovljenicima odmah ugradi u osnovicu mirovina. Navode da to ne iziskuje nova materijalna sredstva, ali je jamstvo sigurnosti da taj dodatak nitko neće moći dovoditi u pitanje.

Matica, među ostalim ističe kako će se zalagati da Sabor »donese Deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i ljudi treće dobi na temelju koje bi trebalo napraviti radikalnu reformu mirovinskog sustava u Hrvatskoj«. U predizbornom vremenu, kako navode, neće mijenjati svoje stavove niti će se svrstavati uz neku političku stranku ili koaliciju. No, Vladi, Saboru i svim parlamentarnim strankama upućuju apel da hitno, i prije izbora, ukinu Zakon kojim je zamrznut rast mirovina i da zaustave daljnje osiromašivanje umirovljenika.

novilist.hr/ezadar


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.