Događaji

Prosvjed

Otočani Pašmana i Ugljana prosvjedovali protiv studije Hrvatskih šuma

Otočani Pašmana i Ugljana prosvjedovali protiv studije Hrvatskih šuma

Hrvatske su šume izradile program gospodarenja za šume otoka Ugljana i Pašmana. Više od stotinu otočana javno je prosvjedovalo protiv studije. Uvjereni su da država pokušava oteti privatne posjede. Nisu dobili uvid u dokumente kojima je, tvrde, stotinjak maslinika postalo borova šuma.

Otočani tvrde kako u ovom slučaju nije riječ o neznanju i nenamjernim pogreškama, nego o namjernom trasiranju kojim se privatno vlasništvo najprije ograničava u korištenju, a onda predaje u ruke drugom vlasniku.

- To je u koliziji s postojećim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i nastavak je prepoznatljivog hrvatskog otimanja, kazao je predsjednik Demokratskog saveza otoka Denis Barić.

- Hrvatske šume uzimaju zemlju bez ikakve novčane naknade. Da bi vlasnik ili nasljednik koristio česticu mora državi platiti i tražiti da obrađuje svoje. Uz to, ulaskom u EU neće biti moguća prenamjena kulture, upozorio je predsjednik poljoprivrednih zadruga zadarske županije Gordan Marinović.

S odlukom da ne prepuštaju svoje parcele, ovi ljudi očekuju od predlagača ponovno snimanje i evidenciju parcela. S čistim podacima i jasnim ciljevima.

autor: HRT/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.