Događaji

Gušti su gušti

Kulinarska akcija "Kuvamo sipu za ekipu" oživjela autohtone užance

Kulinarska akcija

Potaknuti prošlogodišnjim dobrim iskustvom, Dom za odrasle osobe Sv. Frane i ove je godine organizirao zabavno, kulinarsko natjecanje pod nazivom "Kuvamo sipu za ekipu". Ovom su se akcijom ujedno objednile dvije nadolazeće svečanosti: Međunarodni dan starijih osoba, koji se slavi 1. listopada, te Dan Doma Sv. Frane, koji se obilježava 4. listopada.

U 11 sati je započelo kulinarsko natjecanje u dvorištu Doma u akciji 'Kuvamo sipu za ekipu'. Akcija je ugostila i neke "poznate" Zadrane. Tako su se među vanjskim članovima i uvaženim gostima našli zadarski župan Stipe Zrilić te pročelnica UO za financije Grada Zadra, Grozdana Perić.

Ove su se godine kulinarskoj akciji dobrovoljno pridružili i radnici dm-a. Svoj su radni dan dobrovoljno poklonili korisnicima Doma Sv. Frane.

"Već smo prošle godine imali sličnu manifestaciju, na meniju su bila jela s tunom. Odaziv je bio zaista iznenađujuć i shvatili smo kako bi bila šteta da se tako nešto ne ponovi. Odlučili smo sve odraditi na isti način, jedino smo promijenili osnovnu namirnicu. To je ove godine sipa. Sva će pripremljena jela biti namjenjena korisnicima, tako da je danas dan kada mi njima kuhamo", saznali smo od ravnateljice Doma, Marije Pletikose.

Kroz godinu, Dom Sv. Frane kroz razno razne usluge nastoji olakšati svakodnevicu najstarijim stanovnicima i stanovnicama Zadra. Uz stalan boravak, Dom se brine za njegu i pomoć u kući, prehranu i dostavu obroka, dnevnog boravka za psihički bolesne odrasle osobe te usluge Halo-pomoći za osobe koje žive same. Sponzori akcije su doprinijeli nabavkom pregača, začina i drugih potrebnih sastojaka, a za sipu će se pobrinuti djelatnici Doma. Pripremu jela "Sipa za ekipu" pratio je poznati zadarski kuhar i predsjednik udruge kuhara Zadarske županije, Renato Kraljev.

"Ove godine smo se odlučili za sipu kao glavni sastojak koju smo pripremali na razne načine, s time da je glavno obilježje svakog jela bila autohtonost. Tako su se danas kuhali bijeli rižoto, crni rižoto, brudet od sipe s bižima i krumpirima i sl. Pošto se sve više traže i cijene autohtona jela, ove smo godine htjeli staviti naglasak na takvu vrstu pripreme. Mislim da će se korisnici Doma danas fino najesti", rekao je Kraljev.

Ravnateljica Doma nam je rekla ponešto i o situaciji u Domu Sv. Frane.

"Trenutno je u domu 60 korisnika. Imamo i veliku tzv .izvan-instituciju, odnosno vanjske usluge i servise gdje sveukupno brojimo oko 200 korisnika."

"Trenutno je u izradi vodič za starije osobe koji bi se trebao uskoro tiskati. Transformirat će se i sama ustanova na način da će u samoj ustanovi biti manji broj korisnika, dok će ih najviše biti u njihovim kućama. Mi ćemo im i dalje pružati sve usluge kao i do sada, samo što ćemo ovaj puta dolaziti u kućne posjete. Pružat ćemo im sve usluge koje im budu zatrebale: obavljati kućanske poslove, pripremati hranu, njegovati ih, pribavljati medicinske potrepštine i dr. Imaju i narukvice u slučaju pada, a otvaramo i savjetovalište za odrasle osobe", rekla je ravnateljica.

FOTOGALERIJA


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.