Događaji

Tko je kriv?

Pocrnjeli kanfanar s Poljane analizirat će Institut za građevinarstvo

Pocrnjeli kanfanar s Poljane analizirat će Institut za građevinarstvo

Kamen ugrađen na Poljani Šime Budinića izvođač radova, tvrtka Duca, treba izvaditi te poslati na analizu u Institut građevinarstva Hrvatske kako bi se saznao razlog njegova tamnjenja nakon postavljanja.

Stručni nadzor i projektantski nadzor potom trebaju provesti dodatni program kontrole kamena koji će se ugrađivati. Hoće li sve to biti obavljeno za 2 ili 15 dana nije poznato, ali bolje u ovoj fazi i malo usporiti radove nego na brzinu ugraditi kamen koji ne bi odgovarao svojoj namjeni i izgledu, piše Slobodna Dalmacija.

Grad Zadar kao investitora isključivo zanima da kamen ugrađen na Poljani Šime Budinića i Trgu Petra Zoranića bude bijel, odnosno da odgovara projektu, a to je zadaća izvođača radova i nadzora - kazao je Matko Segarić, gradski pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Nakon što je postavljeni kamen pocrnio, sumnja se na sve, od načina ugradnje kamena, vrste cementa za povezivanje, podzemnih voda i atmosferskih utjecaja, pa do vrste kamena, lokacije kamenoloma, čak i slojeva iz kojih je kamen eksploatiran.

Iako to nije službeno potvrđeno, čini se da postoje nesuglasice oko nabave kamena između izvođača radova, tvrtke Duca, i autora projekta, zagrebačkih arhitekata Aleksandre Krebel-Kostrenčić i Alana Kostrenčića. Oni su svojim projektom predvidjeli ugradnju istarskog kamena iz Pazina, koji se obično naziva kanfanar, iako je to samo polovično točno.

Naime, tvrtka "Kamen" d.d. Pazin se od 1954. godine bavi eksploatacijom, preradom i primjenom arhitektonsko-građevinskog kamena, a proizvodi blokove vapnenca u sedam kamenoloma na području Istre i Dalmacije. Obrada kamena i proizvodnja finalnih proizvoda odvija se na Pilani u Pazinu. Veći dio proizvodnje baziran je na Istarskom žutom (poznat i kao Kanfanar), ali postoji još i tvrđi kamen Kirmenjak, te kamen Valtura.

Projektant Alan Kostrenčić, nije o tome želio davati službene izjave nego je samo kazao kako se dogodio problem s postavljenim kamenom te da je jedno od pitanja i da li je ugrađen projektirani kamen i gdje je on nabavljen, pa čak i ako se radi o istom kamenu, koliki je njegov stupanj poroznosti, koja je kategorija kamena itd.

Kostrenčić nije želio ni potvrditi da li je projektom izvođaču određena i točna lokacija kamena za ugradnju - čime bi se utjecalo i na cijenu nabave - a tvrtka Duca također se nije oglašavala o tome, unatoč našim uzastopnim pokušajima.

Nadzorni inženjer Josip Babelli kazao je kako s te pozicije ne smije davati izjave za javnost, ali da se zahvaljujući iskustvu na popločavanju Zadra zadnjih godina mogu izvući neki korisni zaključci i u slučaju crnjenja kamena kod crkve sv. Šime.

Jedno je sigurno: postavljeni kamen bit će izvađen, a s obzirom na to da se ne radi o (pre)velikoj površini popločenja, štete za izvođača u ovoj fazi nisu toliko velike. Koji će se kamen i kada postaviti i tko će jamčiti za njegovu kvalitetu i ispravnost - o tome za sada nitko ne želi govoriti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.