Događaji

Teror nad najslabijima

Roditelji se složili: Uvedite uniforme u škole

Roditelji se složili: Uvedite uniforme u škole

Kako bi se spriječilo maltretiranje djece skromnijih materijalnih mogućnosti, roditelji predlažu da se u škole vrate kute ili školske uniforme

Škole su za velik dio djece mjesto gdje će se prvi put susresti s pravom socijalizacijom. Tamo nakon roditeljskog doma, u kojemu uglavnom glase za najbolje u svakom pogledu, osvješćuju kako u društvu postoje formalno ravnopravni članovi, ali i da su neki "jednakiji" od drugih, piše danas.net.hr

Neki su uspješniji u savladavanju gradiva, neki ljepše pišu, bolje računaju... I to se nekako da podnijeti. No, kad vas uzmu na zub zato što dolazite iz siromašne kuće, ako vam se nabija na nos vaša isprana, stara majica... e, onda duša boli. Ona dječja duša, koja ne bi smjela boljeti.

Da nečija financijska nevolja često zna završiti teroriziranjem u školi od strane bogatihi i neodgojenih vršnjakinja i vršnjaka, vidjelo se i na nedavnom primjeru 12-godišnje školarke koja ne želi ići u školu jer ju ondje zadirkuju i vrijeđaju jer je siromašna, nema iPhone, Diesel traperice... To je strašna trauma za djecu i za roditelje, a sve zbog poremećenog sustava vrijednosti u kojemu živimo i u kojemu neki roditelji odgajaju svoju djecu.

Kako bi se spriječilo ovakvo stravično maltretiranje djece skromnijih materijalnih mogućnosti, ili djece koja dolaze iz obitelji u kojima se ne veliča materijalno kao 'svetinja', dvije trećine naših čitatelja predlaže da se u škole vrate kute, školske uniforme u kojima bi sva djeca izgledala isto, čime niti jedno dijete ne bi 'bolo oči' svojom skupom, markiranom odjećom s jedne, ili skromnom s druge strane. Djeca bi se tako u školi razlikovala tek po tome kakav je tko učenik, koliko i kako čita, zna li tablicu množenja... Baš kako bi trebalo biti.

Ipak, s druge strane, 25 posto čitatelja u anketi koju je Danas.hr ne slaže se s tvrdnjom da bi bilo manje uvreda na račun siromašne djece da svi u školama nose uniforme. Bilo kako bilo, ukoliko ste roditelj djeteta kojemu su 'krpice' svetinja, zamislite se malo nad svojim odgojnim metodama.

danas.net.hr/ezd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.