Događaji

Potpora novim mjerama štednje

Grčki sindikati započeli 48-satni opći štrajk

Grčki sindikati započeli 48-satni opći štrajk

Poslat ćemo glasnu poruku vladi i političkom sustavu - kazao je Costas Tsikrikas, šef najvećeg sindikata zaposlenika u javnom sektoru

Dok se parlament priprema za glasovanje o uvođenju novih mjera štednje, grčki sindikati počeli su 48-satni opći štrajk, najveći ove godine. Zbog štrajka su zatvoreni vladini uredi, tvrtke, javne službe pa čak i trgovine i pekarnice. Masovno okupljanje očekuje se pred zgradom parlamenta, poprištu lipanjskih sukoba prosvjednika s vlastima, prenosi 24sata.hr

Grčki premijer George Papandreou, u utorak je posljednji put od sugrađana zatražio potporu uspoređujući situaciju u kojoj se nalazi Grčka s ratom i naredio svojim stranačkim kolegama da podupru nove mjere štednje. Kao ljudi moramo ustrajati u ovom ratu, a kao vlada i parlamentarna većina moramo poduzeti sve kako bi u njemu pobijedili - kazao je Papandreou te dodao kako će pobjedu odnijeti uime svoje zemlje i bit ćemo ustrajni. Zato sam ovdje! - naglasio je.

Iako premijer očekuje izglasavanje novih mjera štednje, njegovoj sigurnosti prijeti nesloga u stranci koja je pod velikim pritiskom javnosti. Jedan od njegovih zamjenika u ponedjeljak je podnio ostavku, a najmanje dvojica stranačkih kolega zaprijetila su kako neće glasovati za predložene mjere. Grčka je posljednjih dana okusila utjecaje štrajka. Iza manjih i ne toliko dobro organiziranih štrajkova na ulicama Atene ostale su hrpe smeća, turistički lokaliteti bili su zatvoreni baš kao i razni vladini uredi uključujući ministarstvo financija.

Poslat ćemo glasnu poruku vladi i političkom sustavu - kazao je Costas Tsikrikas, šef najvećeg sindikata zaposlenika u javnom sektoru te dodao kako očekuju velik odaziv. Prosvjednici su se u raznim dijelovima Atene počeli okupljati u 8 sati po lokalnom vremenu, a nakon toga svi zajedno krenut će prema parlamentu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.