Događaji

Katolička crkva traži...

Nekretninski zahtjevi Crkve prema državi

Nekretninski zahtjevi Crkve prema državi

Hrvatska se za vrijeme Franje Tuđmana obvezala Vatikanu da će vratiti svu imovinu koju bude mogla, a za ostalo će platiti u novcu ili zamjenskim nekretninama

Nakon što se predsjednica tehničke Vlade RH Jadranka Kosor sastala s predstavnicima Crkve kako bi dogovorila povrat njihove imovine, iako više nema ovlasti pregovarati o financijskim pitanjima, logično je pitanje – što to Crkva još želi?, piše danas.net.hr

Popis je impresivan i svjedoči da ako Bog i nije svuda oko nas, crkvene nekretnine jesu.

Katolička crkva traži povrat bolnice u Vinogradskoj, zgrade Muzeja grada Zagreba i galerije Klovićevi dvori, Građevinski fakultet na Svetom duhu i Učiteljsku akademiju u Savskoj, devet vrtića i škola i skoro tisuću stanova samo u Zagrebu. Traži dvije trećine Nacionalnog parka Mljet, a prema nekim procjenama, smatraju se vlasnicima 10 posto svih poljoprivrednih površina u zemlji.

Ovdje se samo radi o dijelu zahtjeva koje je objavio Jutarnji list, a koji se nastavlja. Tako bi Crkvi, kada bi joj se vratilo sve što joj je oduzeto za vrijeme komunizma, Zagreb morao isporučiti i 24 škole i vrtića, četiri kazališta, pet muzeja, dva centra za kulturu i osam kina. Crkva, osim toga, očekuje i obeštećenje za većinu zemljišta na kojem je izgrađen Novi Zagreb.

Hrvatska se za vrijeme Franje Tuđmana obvezala Vatikanu da će vratiti svu imovinu koju bude mogla, a za ostalo će platiti u novcu ili zamjenskim nekretninama. Dobro upućeni pojedinci ove ugovore smatraju štetnim dogovorom dvojice ljudi, Tuđmana i zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića, što je učinjeno narodu iza leđa, odnosno bez ikakve javne rasprave.

danas.net.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.