Događaji

Nakon 20 godina...

Za Škabrnju optuženo 27, a zatvoreno samo dvoje!

Za Škabrnju optuženo 27, a zatvoreno samo dvoje!

Za zločin u Nadinu, gdje je dan nakon masakra u Škabrnji ubijeno 14 civila, još nitko nije odgovarao

Ni nakon 20 godina od ratnog zločina počinjenog u Škabrnji, 18. studenoga 1991. godine, ne znaju se sva imena zločinaca koji su sudjelovali u masakru. Županijsko državno odvjetništvo u Zadru “zaustavilo” se na optužnici iz 1994. godine, gdje je, još tada, navedeno kako su optuženici “ušli u selo zajedno s više drugih, za sada neidentificiranih pripadnika vojnih i paravojnih formacija”, piše slobodnadalmacija.hr

Optuženika je bilo – 26. Teretilo ih se za masovno uništenje cijelog sela i izvlačenje civila iz podruma koje su “potom ubili hicima iz vatrenog oružja iz neposredne blizine ili tupotvrdim predmetima po glavi, a pritom neke od žrtava pred smrt mučili i masakrirali”. Ubili su 84 osobe. Od toga 58 civila i 26 branitelja.

Za zločin u Nadinu, gdje je dan nakon masakra u Škabrnji ubijeno 14 civila, još nitko nije odgovarao. Svim optuženicima za Škabrnju su na zadarskom sudu izrečene kazne, ali u odsutnosti. U ovih 20 godina samo su dvije osobe odslužile zatvorsku kaznu za ratni zločin u Škabrnji: Jovan Badžoka i Zorana Banić. Oboje su odavno na slobodi. Badžoka je jedini bio u sudnici kada se 1995. sudilo 26-orici i dobio je deset godina zatvora. Zorana Banić je iz zatvora izišla prije točno četiri godine.

Za ratni zločin nad civilima u Škabrnji u zatvoru je provela šest godina. Uhićena je u Švicarskoj na temelju međunarodne tjeralice 2001. godine i u Zadru je osuđena na 13 godina, u ponovljenom suđenju na deset, a Vrhovni sud joj je smanjio kaznu na šest godina.

Županijsko državno odvjetništvo je za zločin u Škabrnji naknadno podignulo optužnicu i protiv Milenka Radaka, uhićenog 2003. godine. Na suđenju je utvrđeno da je sudjelovao u napadu na Škabrnju kao zapovjednik Drugog specijalnog voda dragovoljaca, ali nije bilo dokaza da je počinio ratni zločin, te je 2004. godine oslobođen optužbe.

Pamte se tadašnje riječi suca Branimira Zorice: “Ovdje smo se naslušali uvreda upućivanih tužitelju, sudu i stradalnicima Škabrnje. Naprosto je nevjerojatno da ni optuženi ni njegov odvjetnik nisu ni jednom riječju pokazali elementarno poštovanje ni pijetet prema stradalnicima stravičnog zločina u Škabrnji. Stoga na kraju postupka ovom sudskom vijeću ostaje gorak okus u ustima.”

Uz oslobođenog Radaka, za zločin u Škabrnji s tjeralice je uhićen i Renato Petrov, u travnju ove godine u Njemačkoj. On je jedini Hrvat među optuženima. U tijeku mu je suđenje na Županijskom sudu u Zadru. – Protiv svih osoba u odnosu na koje egzistira ova pravomoćna presuda raspisana je međunarodna tjeralica – istaknuo je u srijedu Slobodan Denona, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zadru. Tako je odgovornost za Škabrnju spala “na dva slova”, na Badžoku i Banićku, koji su odavno napustili zatvorske ćelije.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.