Događaji

20 godina od tragedije

Prošlo je 20 godina, sjećanja ne blijede

Prošlo je 20 godina, sjećanja ne blijede

Prigodnom programu sjećanja i odavanja počasti žrtvama Škabrnje, koje su položile svoj život na Oltar Domovine, pridružit će se danas brojna izaslanstva i predsjednik RH, Ivo Josipović

Na 20. obljetnicu stradavanja Škabrnje, u 11 sati program započinje svetom misom u crkvi BDM, a nastavlja se u 12.30 sati projekcijom filma "Dom zauvijek".

U 14 sati na Spomen obilježju masovne grobnice u Škabrnji, poklonit će se i položiti vijence predstavnici zajednice Udruga civilnih stradalnika domovinskog rata, te brojna izaslanstva.

Središnja komemoracija održat će se od 14.30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana. Prigodne govore održat će Luka Škara, načelnik Općine Škabrnja, Marko Miljanić, prvi zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja, Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, izaslanici Vlade i Sabora RH te predsjednik RH, Ivo Josipović.

Nakon komemoracije, povorka će krenuti prema Centralnom križu i spomen obilježju za poginule u Domovinskom ratu, gdje će sva izaslanstva položiti vijence i tako odati počast palim žrtvama.

Osim Zorane Banić, koja je pravomoćno osuđena i potom je odslužila zatvorsku kaznu od 6 godina, te Renata Petrova kojem se na zadarskom Županijskom sudu sudi u obnovljenu postupku, nitko od odgovornih za nezapamćen zločin u Škabrnji nije priveden. Sedamnaest počinitelja zločina osuđeno je u odsutnosti, ali njih 16 još uvijek nije dostupno hrvatskom pravosuđu. 

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.