Događaji

Proglašen krivim

Jacques Chirac osuđen na dvije godine zatvora

Jacques Chirac osuđen na dvije godine zatvora

Proglašen je krivim u slučaju 'zlouporabe javnih financija' i 'zlouporabe javnog interesa'

Jacques Chirac (79) prvi je bivši predsjednik Francuske kojem se sudi na prekršajnom sudu. U slučaju tzv. fiktivnih zaposlenja u upravi grada Pariza u doba ranih 90-ih, kada je budući predsjednik bio gradonačelnik glavnog grada, osuđen je danas na dvije godine zatvora, s mogućnošću odgode.

Proglašen je krivim u slučaju 'zlouporabe javnih financija' i 'zlouporabe javnog interesa' koji se odnosi na 21 radno mjesto koje je grad Pariz otvorio početkom između 1990. i 1995. godine, doba kada se intenzivno pripremao za predsjedničku kampanju te kada je konsolidirao vlastitu stranku.

Inicijalno, prijetila mu je kazna od deset godina zatvora i novčana kazna od 150.000 eura zbog sumnje da je kroz mrežu fiktivno stvorenih radnih mjesta u Parizu iskoristio općinska sredstva za izbornu kampanju 1995. u kojoj je prvi put postao predsjednik Francuske. Jacques Chirac obnašao je ulogu gradonačelnika Pariza od 1977. do 1995, nakon čega je odslužio dva mandata kao predsjednik republike.

Bivši predsjednik bio je odsutan s izricanje kazne, kao i tijekom cijelog trajanja sudskog procesa na temelju medicinskog izvještaja koji ističe 'teške neurološke smetnje'. Oduvijek je nijekao odgovornost za krivična djela za koja ga se tereti te tvrdi da nije počinio nikakvu 'krivičnu ili moralnu pogrešku'. Tužiteljstvo je pak tražilo puštanje na slobodu svih optuženih.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.