Događaji

Blagdani u Zadru

Kako je recesija ukrala bakalar

Kako je recesija ukrala bakalar

Na dan koji prethodi najvećem kršćanskom blagdanu, tradicija nalaže - na blagdanskom stolu poslužuje se bakalar. Na bjanco ili na brudet, bez bakalara i fritula teško je zamisliti Badnjak.

Ove godine na zadarskoj ribarnici najtraženiji su što manji bakalari. U razgovoru s trgovcima doznajemo kako se Zadrani ne vole odricati tradicije, ali pokušavaju proći što jeftinije, pa tako najčešće biraju bakalare koji ne prelaze nekih 30 do 40 dekagrama.

Bakalari, latinskog naziva Gadus morhua, na zadarskoj ribarnici prodaju se po cijeni od 180 do 220 kuna, ovisno o težini. Trgovci nam kažu da se ne razlikuju od onih u trgovačkim centrima, a dolaze iz Norveške. Mnogi od njih tvrde kako se riba traži, ali malo tko traži baš bakalar. "Recesija je, triba se štediti, a bakalar je luksuz", opravdavaju se kupci.

Možda su se ljudi opskrbili na neki drugi način, kazala nam je jedna prodavačica aludirajući na periferiju grada i trgovačke centre koji akcijama, mogućnošću plaćanja karticom i prostranim, besplatnim parkirališnim mjestima mame Zadrane.

Cromarisova ponuda uključuje i različite proizvode od bakalara, poput paštete koje se pripremaju na bianco, ali isto tako, ima ih i s maslinama i tartufima.

Vrhunski bakalari su plosnati, otvorene utrobe, bez ljusaka na vratu i trbuhu. Peraje trebaju biti okrenute prema gore, koža bez udubljenja i oštećenja, poučili su nas na ribarnici.

Za one koji ''nisu od bakalara'' tu su brancini i orade koji se mogu pronaći po cijeni od 50 do 60 kuna po kilogramu, a u ponudi su i hobotnice po cijeni od 50 kuna po kilogramu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.