Događaji

U Dalmaciji najaktivniji

Civilni stradalnici Domovinskoga rata pod okriljem Ministarstva hrvatskih branitelja

Civilni stradalnici Domovinskoga rata pod okriljem Ministarstva hrvatskih branitelja

Najaktivnije udruge koje se bave civilnim stradalnicima Domovinskoga rata su u Dalmaciji

Civilni stradalnici Domovinskoga rata uskoro bi se ponovo trebali naći pod okriljem Ministarstva hrvatskih branitelja. Otkako su iz Ministarstva branitelja izdvojeni 1999. godine, predstavnike ove populacije ‘šetali’ su po raznim ministarstvima i upravama, tek toliko da ih se, kako to kažu u Udruzi, ‘strpa pod tepih’, piše slobodnadalmacija.hr

Skupina civilnih stradalnika Domovinskoga rata, koja broji oko osam tisuća članova, sada će napokon dobiti svoju upravu u Ministarstvu branitelja, a nadaju se da će napokon dobiti i rješenja u vidu Zakona o civilnim stradalnicima.

- Nama je uvijek bilo logično da svi stradalnici Domovinskoga rata - i branitelji i civili - budu pod jednom kapom, kazala je Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskoga rata, te dodala kako još ipak puše na hladno jer ovo je već osmi put da ih ‘šetaju iz ministarstva u ministarstvo’.

Naime, do sada su civilni stradalnici Domovinskoga rata bili pod Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi, a sada će napokon dobiti svoju Upravu u Ministarstvu. Od osam tisuća civilnih stradalnika Domovinskog rata, samo je 390 korisnika naknada. Oni koji primaju barem neku naknadu, i to u iznosu od oko 850 kuna, jesu obitelji poginule djece, ali samo ako ulaze u skupinu socijalno ugroženih.

No, roditelji poginule djece ne primaju nikakve naknade. I upravo su među najosjetljivijom skupinom stradala djeca, a osnovana je i radna skupina koja se bavi prikupljanjem podataka o djeci stradaloj u Domovinskom ratu. Prema zasad poznatim podacima, u Domovinskom ratu poginulo je 402 djece, dok je 1260 djece ranjeno i ima veći ili manji postotak invaliditeta.

U Dalmaciji najaktivniji

Najaktivnije udruge koje se bave civilnim stradalnicima Domovinskoga rata, rekla je Rosandić, jesu u Dalmaciji. Prema podacima dobivenim u zadarskoj udruzi, u toj je županiji tijekom Domovinskoga rata poginulo 21 dijete te više od 400 odraslih civila.

Ranjeno je 140 odraslih i 62 djece. Riječ je samo o članovima Udruge civilnih žrtava Domovinskoga rata, pa predsjednica zadarske Udruge Ljubica Krcić napominje kako bi broj ranjenih i poginulih mogao biti i veći.

Od 92 poginule civilne osobe u Domovinskom ratu u Dubrovačkoj županiji 20 njih je bilo malodobno, a 40 ih je, dok su bile malodobne, ranjeno, kaže predsjednica Udruge Marija Lukšić čijeg je sina u dobi od 16 godina, 1991., u napadu na Dubrovnik pogodila neprijateljska granata, dok joj je kći od iste granate teško ranjena i 50-postotni je invalid.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.