Događaji

Borba za preživljavanje

Osijek: Umirovljenici se odriču hrane da plate režije

Osijek: Umirovljenici se odriču hrane da plate režije

Preko 60 posto osječkih umirovljenika ulazi u opasnu zonu, koju karakterizira borba za preživljavanje, jer imaju mirovine manje od 2700 kuna.

"Takvih je nažalost najviše, a ne smijem ni misliti na one koji žive sa samo 900 kuna, a i takvih je mnogo. Režije su skuplje od tisuću kuna, i već je jasno kako je sve ovo postalo sramotno. Od bivše premijerke dvije godine nismo dobili ni lipe, a danas se moramo veseliti što ćemo u ožujku dobiti desetak kuna veću mirovinu", kazala je za Glas Slavonije Anica Gašparček, predsjednica osječke Matice umirovljenika Vijenac Ivana Meštrovića.

Prosječna mirovina ubrzano pada (2.151 kuna) te je udjel prosječne mirovine u prosječnoj neto plaći došao na samo 37,9 posto, dok je udjel u prosječnoj bruto plaći skliznuo na 26,45 posto, čime je Hrvatska, a time i Osijek, pala na dno europske ljestvice.

Umirovljenici u sve većem broju zbog postojećeg sustava gube osnovno ljudsko dostojanstvo, a da je situacije dosegnula alarmantne razmjere svjedoči i priča osječkog umirovljenika Vlade Popovića.

"Cijeli radni vijek proveo sam u istoj firmi, od prvog do zadnjeg dana svog radnog staža. Onda sam 1998. otišao u mirovinu i prvi put u životu osjeti što znači ne imati kruh na stolu. Prvi sam put bio gladan jer sam morao početi birati - režije ili hrana, grijanje i struja ili kruh i meso za ručak. Najgore od svega je što je mene sram moga siromaštva, što se odričem hrane da mi ne isključe struju. A oni koji bi se trebali sramiti imaju plaće i mirovine i po deset, petnaest tisuća kuna", razočarano je kazao Popović za Glas Slavonije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.