Događaji

Tragedija u Egiptu

Više od 70 mrtvih i tisuću ozljeđenih nakon utakmice u Port Saidu

Više od 70 mrtvih i tisuću ozljeđenih nakon utakmice u Port Saidu

Stravična tragedija dogodila se po završetku utakmice vodećih egipatskih nogometnih momčadi Al-Masryja i Al-Ahlyja u Port Saidu u kojoj je poginulo 73 ljudi, a više od tisuću ih je ozlijeđeno (180 je kritično), potvrdilo je egipatsko ministarstvo zdravstva, a prenosi BBC.

Prema pisanju BBC-a strahuje se da bi broj mrtvih mogao i narasti, a neki od poginulih su i zaštitari utakmice.

Ružan scenarij nastao je kad je sudac odsvirao kraj utakmice, a navijači su uletjeli teren mašući noževima te naganjajući nogometaše i protivničke navijače. Slabo osiguranje dovelo je do tragedije koju su izazvali navijači Ah-Ahlyja poznati po nasilnom ponašanju. Svjedoci tvrde da je do nesreće došlo zbog stampeda koji je nastao nakon pobjede Al-Masryja 3-1, piše 24 sata.

- Zaštitari su nas napustili, nisu nas branili. Jedan je navijač upravo preminuo pred mojim očima u svlačionici - u očaju je pričao veznjak Ahlyja Mohamed Abou-Treika koji se telefonom javio iz svlačionice.

- Ljudi umiru, vidimo mrtva tijela svuda oko nas. Nema zaštitara da nas štite - dodao je Mohamed Barakat.

Nesreća je najteža tragedija u egipatskom nogometu. 

- Ova nesreća je žalosna - rekao je ministar zdravstva Hesham Sheiha.

Sve prvoligaške utakmice su otkazane, a egipatski parlament sazvao je izvanrednu sjednicu za četvrtak te detaljnu istragu.

Eskalacija nasilja po cijelom Egiptu nastavila se i na utakmici između Zamaleka i Ismailyja u Kairu.  Nakon što je tijekom poluvremena na jednoj tribini izbio požar, igrači su odlučili da neće nastaviti utakmicu.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.