Događaji

Prosvjed potpore i potpora HPK

Mljekari i dalje na cestama

Mljekari i dalje na cestama

Očajni mljekari peti su dan na cestama. Prosvjedi se šire i zaoštravaju u Podravini, Bilogori, Slavoniji, varaždinskom kraju. Ne odustaju od zahtjeva da im se otkupna cijena mlijeka vrati na 2 kune i 60 lipa. Istodobno, u Karlovcu je većina KIM-ovih kooperanata prekinula prosvjed, javlja HTV .

Nakon informacije da ih policija neće pustiti do Dukata, prosvjednici su s 40-ak traktora zatvorili glavnu podravsku magistralu pokraj Ludbrega. Ako imamo europske standarde proizvodnje mlijeka, ne odustajemo od europske cijene, poručuju. Navode da je žalosno što ih je Vlada napustila te da svi znaju da je Lactalis francuska tvrtka. Ulaskom u EU smo podređeni Francuskoj i njihovu tržištu, tako da mi nećemo opstati s ovom cijenom mlijeka. Uništit će se manje mljekare i proizvođači i monopol će biti na tržištu stranih firmi, izjavili su mljekari.

I dok Uprava Dukata poziva kooperante da slijede primjer Karlovca i prekinu prosvjed, prosvjednici ne vjeruju najavama da ima mjesta za kompromis dok ne vide crno na bijelo. U Zagrebu i Bjelovaru ne odustaju, u Osijeku im potporu daju i ratari, podupire ih i Hrvatska poljoprivredna komora.

Ne želimo da nam Vlada u dogovoru s francuskom kompanijom otme 600 milijuna kuna jer bez toga mi smo mrtvi. I to u fifti-fifti odnosu - 42 lipe Ministarstvo i 42 lipe francuska korporacija, rekao je Branko Zorić, član Kriznog stožera za obranu cijene.

Svaka ozbiljna farma zapošljava obitelj i 2-3 radnika. Ako Hrvatskoj ne treba mlijeka, onda ja ne znam što je državi potrebno, rekao je Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

I dok se u očaju mlijeko ovih dana prolijevalo u potocima, neki su ga darovali. Branko Karamarković iz Ilmin Dvora tri i pol tisuće litara. Zvao je ljude iz Crvenog križa da dođu i pokupe mlijeko. To će sutra učiniti i prosvjednici u Zagrebu. Nakon molitve za spas u katedrali, mlijeko će u podne dijeliti na Dolcu.

Iz Dukata poručuju da otkupna cijena ostaje 2,30 kuna. Ističu kako su im, zbog neisporučenog mlijeka, proizvodne linije zatvorene, a zbog toga na posao u Dukatove pogone ne dolazi tristotinjak zaposlenika. Kažu da Dukat odbija biti kolateralna žrtva mnogo veće i kompleksnije poljoprivredne problematike.

U znak potpore zahtjevima proizvođača mlijeka članovi Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) danas su, oko podneva, s tridesetak traktora, počeli javni prosvjed na čepinskoj obilaznici, kod Osijeka. Najavili su kako se u ponedjeljak može očekivati širenje prosvjeda potpore na više mjesta, u nekoliko slavonskih županija.

I Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) stoji iza prosvjeda mljekara te smatra kako su njihovi zahtjevi opravdani, kazali su predstavnici HPK na konferenciji za novinare.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Igor Rešetar ponovio je kako se prosvjedi nastavljaju do ispunjenja zahtjeva, no ističe kako ulazi u mljekare nisu blokirani. Također je kazao kako Savez prihvaća ponudu Dukata za sastankom, spremni su pregovarati.

Glasnogovornik HPK Vladimir Novotny ističe kako mljekari imaju demokratsko pravo na prosvjede, kako hrvatski poljoprivrednici samo žele imati iste uvjete kao što imaju poljoprivrednici u EU, a to znači i da mogu prosvjedovati.

Ono što nudi Dukat, nije EU, to je Balkan, kazao je napominjući kako je Dukat raskinuo promemoriju o otkupnoj cijeni, prema kojoj se ta cijena određuje na temelju prosjeka otkupnih cijena mlijeka u zemljama članicama EU dostupnih u prethodna tri mjeseca preračunato u kune po srednjem tečaju HNB-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.