Događaji

Blokada prometnica

Mljekari: Onaj tko je odredio cijenu ne zna kako izgleda krava

Mljekari: Onaj tko je odredio cijenu ne zna kako izgleda krava

Uoči rasprave o proračunu, pred Sabor su došli mljekari. Budući da se nisu uspjeli dogovoriti s državom, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina govori da su politički motivirani, odlučili su zastupnike ponuditi mlijekom i zatražiti od njih da ih podupru

Mljekari ne odustaju od prosvjeda, a danas su se odlučili, kako su i najavljivali, na nešto drastičnije poteze - na blokadu prometnica u cijeloj državi, u čemu im podršku daju i ostali poljoprivrednici.

Jedan od punktova nalazi se i na đakovačkoj obilaznici gdje je 50-ak traktora blokiralo jedan kolnički trak pa se promet odvija naizmjenično. Zahtjeve prema Vladi i otkupljivačima mlijeka iznijela je Ružica Zorić u ime Udruge uzgajivača simentalskih goveda Osječko-baranjske županije. Traži se prije svega da se otkupna cijena mlijeka izjednači s onima u državama Europske unije, pa tako i Francuske, odakle je vlasnik Dukata, da se potpore nastave isplaćivati kako je to bilo i do 30. listopada prošle godine, ali i da se isplate svi poticaji u poljoprivredi do početka ožujka kako bi se mogla obaviti sjetva.

"Mi se ovdje planirano zadržati dok se naši zahtjevi ne ispune. Mi ne tražimo ništa novo da se nama da, nego tražimo da ostane onako kako je bilo jer mi ne možemo proizvoditi mlijeko po cijeni od 2,30 kuna. To je nemoguće", rekla je Zorić pojašnjujući zašto je to nemoguće.

"Preko četiri kune me košta litra mlijeka jer krava jede i soju i suncokret i kukuruz i sijeno i slamu, a onaj tko je odredio ovu cijenu od 2,30 kune on ni ne zna kako krava izgleda. Ako Dukat misli da može proizvoditi mlijeko po ovoj cijeni, neka sagradi farme, kupi krave i izvoli proizvoditi sam po toj cijeni", rekla je Zorić.

Prosvjednici ostaju i na Podravskoj magistrali do daljnjega. U Bjelovaru i dalje blokiraju jedan prometni trak ispred Sirele, a broj prosvjednika raste. Prosvjedu se priključuju i istarski mljekari koji upozoravaju na realne troškove proizvodnje litre mlijeka. Jutros je njih 40-ak autobusom pošlo prema Zagrebu.

Uoči rasprave o proračunu, pred Sabor su došli mljekari. Budući da se nisu uspjeli dogovoriti s državom, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina govori da su politički motivirani, odlučili su zastupnike ponuditi mlijekom i zatražiti od njih da ih podupru.

"Ministar poljoprivrede je izjavio da modalitete izračuna otkupa mlijeka trebamo definirati s prerađivačima. Postavljamo pitanje je li ovlastio Upravu Dukata da s njima pregovaramo i o visini potpora", kaže se u priopćenju mljekara.

I mljekari iz Virja žele razgovarati s Jakovinom. Oni su htjeli podijeliti građanima mlijeko na glavnom koprivničkom trgu, ali nisu mogli zbog inspekcije, javlja HRT.

Ministar poljoprivrede mljekare optužuje za politikantstvo. Poziva ih na razgovor, ali i da uklone traktore s cesta. Iz HDZ-a pak odbacuju da su povezani s prosvjedima koji su ušli u sedmi dan, ali će primiti mljekare kojima su podršku dali HDSSB, HSS, HSP Ante Starčevića.

"Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka legitimni je predstavnik mljekara", istaknuo je njezin čelnik Igor Rešetar i uzvratio ministru. "Mi se ne bavimo politikom, nego proizvodnjom mlijeka, a oni koji govore da je to politikantstvo, mislim da moraju naučiti raditi svoj posao", rekao je.

U današnjem se priopćenju navodi kako Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka zaprima punomoć za zastupanje udruga i pojedinačnih proizvođača mlijeka te da su do sada zaprimili 22 punomoći za zastupanje udruga i šest punomoći za zastupanje pojedinačnih proizvođača.

Savez smatra da je menadžment Dukata nalogom da cisterne ne uzimaju mlijeko ucjenjivao kooperante kako bi iznudio nove ugovore s nepovoljnim uvjetima.

"Dužni smo još jedanput upoznati javnost da je Savez u pisanoj formi 14. veljače uoči prosvjeda obavijestio Dukat d.d. da će doći do zastoja u prometovanju vozila ispred Dukata, ali da prosvjednici neće zaprečivati cisterne koje svakodnevno kupe mlijeko od kooperanata. Menadžment Dukata je izdao nalog da cisterne ne uzimaju mlijeko čime je ucjenjivao kooperante s ciljem iznude novih ugovora s nepovoljnim uvjetima", priopćio je Krizni stožer za obranu cijene sirovog mlijeka toga saveza udruga. Također napominju da su ucjena i iznuda kazneno djelo.

"Ministar poljoprivrede je izjavio da modalitete izračuna otkupa mlijeka trebamo definirati s prerađivačima. Postavljamo pitanje je li ovlastio upravu Dukat d.d. da s njima pregovaramo i o visini potpora", kaže se u priopćenju.

Podsjećamo, mljekari prosvjeduju od utorka tražeći povlačenje Dukatove otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego dosad te zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU-a.

Mljekare u njihovim nastojanjima podržava i Nezavisni cestarski sindikat koji im čestita na odlučnosti, hrabrosti i solidarnosti što su "smogli snage oduprijeti se sustavnom uništavanju seljaštva i radništva od strane krupnih kapitalista i bankara".

"Vlast koju je izabrao narod, a ne neoliberalni kapitalisti, dužna je tom istom narodu služiti u ostvaranju novih perspektiva i očuvanju svih resursa, a posebno proizvodnje hrane. Rušenje cijene mlijeka ispod razine ekonomske održivosti uništavanje je domaće proizvodnje, što je strateški opasno jer nas dovodi u stanje potpune ovisnosti od uvoza. Cijena koju tražite za mlijeko zasigurno ne ugrožava dobru zaradu prerađivača i distributera. Nelogično ali i nepravedno je da na mlijeku zarađuju svi osim proizvođača - i država i prerađivači i distributeri. Nažalost, niste jedini na udaru krupnog kapitala, ali ste jedni od rijetkih koji ste se odlučili oduprijeti daljnjem gaženju vaših prava i ponižavanju. Zato vam čestitamo i dajemo vam punu potporu da ustrajete do kraja", piše u priopćenju.

"Ovim pozivamo i sve druge sindikate da vam daju punu potporu. Ovo je i poziv na ujedinjenje radnika i seljaka koji uvijek plaćaju ceh za tuđe bančenje, rasipništvo i pljačku, a vlast se kukavički priklanja onima koji ih nisu izabrali. Ovo je također poziv Vladi i resornom ministru da se do kraja zauzme za opstanak domaćeg mljekarstva jer želimo vjerovati da je njihov, a ne ministar krupnih kapitalista, a to mora potvrditi rješavanjem problema proizvođača mlijeka. Prosvjed mljekara zakonit je i opravdan, i jedini je preostali način da se izborite za svoja pogažena prava. U ime Nezavisnog cestarskog sindikata dajem vam punu potporu u pravednoj borbi do potpunog ostvarenja cilja, a to je cijena mlijeka koja pokriva sve troškove proizvodnje i egzistenciju proizvođača", piše u priopćenju koje je potpisao predsjednik sindikata Mijat Stanić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.