Događaji

Već deveti dan na ulicama

Mljekari traže sastanak s Milanovićem

Mljekari traže sastanak s Milanovićem

Sastanak mljekara i ministra Tihomira Jakovine kratko je trajao. Mljekari, koji nezadovoljni otkupnom cijenom mlijeka prosvjeduju već deveti dan, nisu bili zadovoljni izmjenama dnevnog reda te su izašli sa sastanka.

Uz zvuk sirene za uzbunu izašao je sa sastanka s ministrom Jakovinom glavni pregovarač Saveza udruga mljekara Darko Pavličević. Razočarani promjenom dnevnog reda sastanka, prema kojem je problematika cijena mlijeka stavljena kao zadnja točka, napustili su sastanak i ostavili napismeno svojih 9 zahtjeva.

Predstavnici mljekara koji su nezadovoljni dnevnim redom napustili sastanak u Ministarstvu poljoprivrede traktorima su blokirali promet u Slavonskoj aveniji u Zagrebu. Policijska upava Zagrebačka je izvijestila kako je od 15.40 Slavonska avenija kod Čavićeve zatvorena u oba smjera te da se promet preusmjerava zaobilazno. Nakon što je dio mljekara traktorima blokirao Slavonsku aveniju u Zagrebu u oba smjera, odazvali su se pozivu ministarstva da se vrate za pregovarački stol, pa je sastanak nastavljen.

Ipak, iako su se mljekari vratili u prostorije Ministarstva poljoprivrede, blokada Slavonke avenije još uvijek je u tijeku, izvijestili su nas iz Policijske uprave zagrebačke. Mljekari su poručili da nemaju vremena za simpozije jer treba rješavati goruću situaciju na ulicama. Zatražili su da ih tijekom dana primi predsjednik Ivo Josipović te premijer Zoran Milanović. Jasno im je, kažu, da ministar ne može riješiti njihov problem u roku od 60 dana, ali očekuju od njega da im barem okvirno kaže koliko će mu za to trebati. "Tražili smo službeno da nas primi predsjednik države na Pantovčaku jer situacija nije jednostavna i nastojat ćemo danas doći do premijera da pokušamo popiti jednu kavu s njim. Ako neće biti da se neke stvari razriješenje, moguće je da će se dogoditi narod", rekao je Pavičević.

Mljekari prosvjeduju deveti dan. Uoči današnjeg sastanka raste nezadovoljstvo, ali i zahtjevi. U fokusu im više nije samo otkupna cijena mlijeka; traže smanjenje PDV-a, subvencije, oslobađanje od carine te fiksiranje cijene plavog dizela. Nova runda pregovora bit će danas na sjednici Savjeta za mlijeko. Mljekari na pregovore dolaze s jasnim stavom. Od zahtjeva, kažu, neće odstupiti ni milimetar. Predsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar naglasio je kako podršku dobivaju sa svih strana.

Ukoliko se ne postigne dogovor proizvođači mlijeka Osječko-baranjske županije najavljuju ofenzivu na Zagreb. Tajnik tamošnje Udruge Milan Kosanović istaknuo je kako ovaj puta neće doći samo dvjestotinjak traktora, već njih tisuću, kao što se dogodilo 2009. godine. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina stalno poziva na kompromis, naglašavajući kako prosvjedi i blokade neće donijeti rezultate, jer mljekari na taj način samo štete sebi, ali i cjelokupnoj proizvodnji. Dok se u Zagrebu pokušava postići dogovor o cijeni litre mlijeka, u Osijeku je potpuno besplatno podijeljeno tisuću litara.

U organizaciji udruge Rijeka ljubavi mlijeko s farmi stiglo je u cisterni na Trg Ante Starčevića. Predsjednica udruge Štefica Čučak rekla je da daju punu potporu proizvođačima. "Apsolutno dajemo potporu. To je nedopustivo što Vlada radi, nedopustivo je od ministra poljoprivrede da ljudi danima dangube na cesti", rekla je Čučak. Zamjenik župana Osječko-baranjskog Željko Kraljičak kaže kako je ova županija ostala bez ključnih gospodarskih subjekata prehrambene industrije. "Sada je veliki problem hoćemo li ostati i dalje sirovinska baza, a ako se ne nađe pravično riješenje koje će zadovoljiti sve, a ponajviše same proizvođače mlijeka, prijeti nam scenarij da u Hrvatskoj ostanemo bez vlastite proizvodnje", ističe Kraljičak.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.