Događaji

Zanimljivosti iz svijeta arheologije

Što su arheolozi otkrili na brdu Košljun?

Što su arheolozi otkrili na brdu Košljun?

Zadarski i slovenski arheolozi već dva tjedna istražuju brdo Košljun kod Novalje na otoku Pagu

20. veljače započela su arheološka istraživanja antičkog i prapovijesnog naselja na brdu Košljun, kod Novalje na otoku Pagu. Istraživanja se vrše u suradnji s Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Ljubljani i danas bi trebala biti dovršena.

U predrimskom i ranorimskom vremenu liburnska Cissa nalazila se na uzvišenju Košljen odakle se moglo kontrolirati prostrano Novaljsko polje te luke (Novalja i Stara Novalja), a nedaleko ovog naselja u današnjoj uvali Caska nalazila se i luka liburnske Kise, što nam danas potvrđuje i nalaz liburnskog šivanog broda.

Što su arheolozi pronašli na ovom iznimnom lokalitetu, doznali smo od ravnatelja Arheološkog muzeja Zadar, dr.sc. Smiljana Gluščevića.

''Nalazimo se na brdu Košljun, između Novalje i Caske, uvale u blizini popularnog Zrća, u blizini mjesta na kojima su se nalazila rimska obitavališta, ali još ne znamo kakvog tipa. Košljun je bio naseljen u prapovijesno vrijeme, a danas imamo saznanja o tome zahvaljujući prapovijesnim bedemima. Prvi put bilješke o tom lokalitetu imamo u 19. stoljeću. Ove godine odlučili smo doći na teren. Prije nas nekoliko domaćih ljudi je kopalo na ovom području, što nažalost, nije dobro za lokalitet,'' kazao nam je Gluščević.

Arheolozi su se usmjerili na otkrivanje pravca pružanja zidova, ne bi li tako zaokružili prostor prostiranja drevnog naselja na brdu Košljun. Ove godine tako će biti definirana veličina samog naselja. Na jugozapadnoj strani brda, ističe Gluščević, potpuna je zavjetrina, što ide u prilog istraživanju.

Osim zidova, pažnja je posvećena rupama koje su iskopali mještani. U jednoj je pronađeno klesano profilirano kamenje za koje se vjeruje da potječe iz bazena na sredini atrija, odnosno, centralnog dijela antičkih kuća.

''Pronašli smo i prilično dobro očuvanih dvadesetak metara kvadratnih crno-bijelih mozaika s ornamentima, te ostatke dva stupa. Radili smo zajedno sa studentima i profesorima Odjela za arheologiju Sveučilišta u Ljubljani i nadamo se da će doći do višegodišnje suradnje'', kaže Gluščević. To će, naravno, ovisiti o sredstvima i potpori nadležnih tijela.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.