Događaji

Presedan

Argentina: Vrhovni sud dozvolio pobačaj žrtvama silovanja

Argentina: Vrhovni sud dozvolio pobačaj žrtvama silovanja

Argentinski Vrhovni sud jednoglasno je odlučio dekriminalizirati pobačaj u slučaju da je plod rezultat silovanja. Ova odluka predstavlja apsolutni presedan u Argentini, budući da su u toj zemlji pobačaji ilegalni, javlja BBC.

Dosadašnja praksa bila je, u najmanju ruku, nepravedna prema žrtvama silovanja, Naime, do sada je samo sud mogao odlučiti koje žrtve silovanja mogu otići na pobačaj, a to se u najvećem broju slučajeva dopuštalo samo ženama s mentalnim poremećajima.

Argentinska javnost ogorčena je zbog spornog zakona, koji je čak i maloljetne djevojčice prisilio na rađanje djece svojih silovatelja. Od sada će praksa biti potpuno drugačija. Niti jedna žrtva silovanja od danas više neće biti kažnjena ukoliko se odluči za pobačaj niti će za taj postupak morati dobiti dopuštenje suda. Jedino što će biti potrebno jest dati pismenu izjavu o silovanju.

Ovakva odluka Vrhovnog suda izazvala je žestoke kritike Katoličke crkve, koja i dalje stoji iza svog mišljenja da je pobačaj pogrešan izbor, pa čak i kada je nedužna djevojka žrtva silovanja. Osim žrtvama silovanja, pobačaj je dopušten i ženama kojima je trudnoćom ugrožen život.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.