Događaji

USKOK

Akteri Fimi media afere priznali krivnju, HDZ odbacuje optužbe

Akteri Fimi media afere priznali krivnju, HDZ odbacuje optužbe

Optuženici u slučaju Fimi media koji se nisu nagodili s USKOK-om jutros su ponovno došli na pripremno ročište na zagrebački Županijski sud, prenosi HRT .

Više nema nikakve dvojbe, Mladen Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević priznali su krivnju. No, nisu se se nagodili s Uskokom, već će kroz suđenje pokušati umanjiti krivnju. Nismo stavljali nikakve dokazne prijedloge jer naravno uz takvu obranu nema smisla. Moram reć da nikakvi sporazum nismo postigli nego naprosto ne možemo se maknuti od takve obrane s obzirom da ona nije bila istinita i da nam je to najvažnija olakotna okolnost. Dakle, nismo ni u mogućnosti pogriješiti sad u ovoj fazi postupka pa će bit šta bude, rekao je odvjetnik Ante Madunić.

Krivnju za izvlačenje novca iz javnih poduzeća i ustanova i dalje ne priznaju Ivo Sanader i Ratko Maček. Netko prizna da je kriv i da je počinio kazneno djelo, a onda samo kaže to mi je rekao Sanader. U ovom ćemo postupku dokazati da to nije bilo tako. Taj film sigurno neće gledati, istaknuo je bivši premijer.

Krivnju odbacuje i HDZ. Ističu da prema stranačkom statutu za vođenje računa nije odgovoran predsjednik stranke, već predsjedništvo, ali kako ono nije znalo što se događa. HDZ ne može, tvrde, biti kazneno odgovoran. Smatramo da je odgovorna osoba prema statutu stranke ne može biti predsjedništvo HDZ-a, rekao je predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan.

Pripremno ročište se nastavlja sutra kada bi trebao biti određen i datum početka suđenja.

Podsjetimo, dvoje optuženih, Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić, preko čijih tvrtki se također izvlačio novac iz državnih insititucija i tvrtki u HDZ-ov crni fond, priznali su krivnju te su temeljem nagodbe s USKOK-om osuđeni na 11, odnosno 6 mjeseci zatvora i povrat ukupno 3,8 milijuna kuna državi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.