Događaji

Najava dodjele prvih odličja na Dan sjećanja

Odličje junaka Domovinskog rata nosit će ime Blage Zadre

Odličje junaka Domovinskog rata nosit će ime Blage Zadre

Odličje “Blago Zadro” biti dodijeljeno onima oko kojih će se postići nedvojbeni konsenzus kao što su sami Zadro, Pauk, Gavran, Matanović i slični

Najviše odličje za iskazano junaštvo i herojstvo tijekom Domovinskog rata nazvat ćemo Blago Zadro, a prva odličja bit će dodijeljena 18. studenoga u Vukovaru, na Dan sjećanja, piše slobodnadalmacija.hr

Ovo je ekskluzivno za Slobodnu Dalmaciju izjavio ministar branitelja Predrag Fred Matić tijekom posjeta Braniteljskoj zajednici Patriot u Dabru. Ministar Matić pojasnio je da će se najviše braniteljsko odličje ugraditi u Zakon o odlikovanjima. Postoji potreba izmjena i dopuna toga zakona, za civilni i vojni dio, te bismo ugradili i najviše braniteljsko odličje kako smo to i obećali prije dolaska na vlast. Prije smo govorili o nazivu “Junak Domovinskog rata”, ali to u braniteljskoj populaciji nije najbolje primljeno.

Znamo tko je sve dobio “Domagoja” i “Zrinskog”. Ovo novo odličje bit će iznad najvišeg do sada. Držim da će naziv Blago Zadro biti općeprihvatljiv. To će biti najblistaviji spomen na vrijeme Domovinskog rata, jednako kao što su “Domagoj” ili “Zrinski” spomen na taj dio hrvatske povijesti – kaže ministar Matić.

Na pitanje hoće li najviše braniteljsko odličje biti dodijeljeno samo poginulim junacima i herojima Domovinskog rata, ministar Matić je kazao:  Ne, dobivat će ga i živi branitelji. Moja je izuzetna želja da skupimo snage i hrabrosti i da za doista najbolje među nama kažemo: Da, ti si bio bolji od nas. Zahtijevat ću da za to imamo petlje.

Najavljujući dodjelu prvih odličja na Dan sjećanja, ministar Matić kaže da će odličje “Blago Zadro” biti dodijeljeno onima oko kojih će se postići nedvojbeni konsenzus kao što su sami Zadro, Pauk, Gavran, Matanović i slični.

Zamoljen da prokomentira slučaj rehabilitacije četničkoga generala Draže Mihailovića, Matić je odgovorio: Imamo jasan stav o Draži Mihailoviću i sve dok se ta priča ne prevaljuje preko granice Srbije, nikakav komentar nije potreban. Ministar Matić ponovio je da će objaviti registar branitelja, čim se za to stvore uvjeti.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.