Događaji

Županijski dani

Hoće li veliko europsko tržište ''pojesti'' tradicijsko obiteljsko maslinarstvo?

Hoće li veliko europsko tržište ''pojesti'' tradicijsko obiteljsko maslinarstvo?

Predavanje je organizirano u sklopu Dana Masline 2012., a organizatori su bili Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar te Odjel za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru

Marčela Guina iz Trogira studentica je Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru i priprema diplomski rad vezan uz tradicijsko obiteljsko maslinarstvo u trogirskom kraju, a danas je u Zadru predstavila temu ''Tradicijsko obiteljsko gospodarstvo u Europskoj uniji''.

 

Predavanje je organizirano u sklopu Dana Masline 2012., a organizatori su bili Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar te Odjel za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru.

Ovom se temom bave etnolozi, a ne samo agronomi i druge struke, jer etnolozi nude drugačiji pristup problematici, kazala nam je Guina. ''Imamo insajderski pristup, prema tome, možemo pokazati kakva je zaista slika hrvatskog tradicijskog maslinarstva danas. Ona je pozitivna, osobito u posljednjih desetak godina, napreduje se i ide sve bolje. No, ulaskom u Europsku uniju, s jedne strane, otvaraju se brojni poticaji za naše maslinare, ali isto tako, ulazimo u jednu veliku mrežu, tržište koje je velika konkurencija, ne samo vrhunskih ulja, već i jeftinijih proizvoda.''

Na ovoj se problematici već dosta radilo, smatra Guina. Zajednička poljoprivredna politika Europske unije prioritet daje tradicionalnim proizvodima jer na zahtjevnom svjetskom tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Europska unija upravo njima dobiva na ekskluzivnosti vlastite ponude.

''Mali maslinari nisu se toliko snašli jer birokracija prilično koči njihov put, pa mislimo da bi bilo najbolje da se stvore udruženja ili marketinške zadruge, nešto što bi zaista pomoglo stvoriti jedan novi svjetski brend. Tradiciju imamo, autohtonost imamo, naši su proizvodi kvalitetni, pa ih trebamo znati pokazati.''

Hrvatski maslinari posebnu bi pozornost trebali posvetiti podizanju kvalitete maslinova ulja jer EU upravo inzistira na klasifikaciji ulja različite kvalitete i zaštiti potrošača.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.