Događaji

Učenici su postigli izvanredne rezultate

Pet srednjoškolaca branit će hrvatske boje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike u Brazilu

Pet srednjoškolaca branit će hrvatske boje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike u Brazilu

U Rovinju se od 6. do 9. svibnja održalo državno natjecanje iz astronomije na kojem su sudjelovali učenici od petog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole.

Na natjecanju su najzapaženije rezultate postigli učenici iz Šibenika i Splita. Na kvalifikacije za Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike koja će se održati u 8. mjesecu u Brazilu pozvano je 12 učenika iz cijele Hrvatske, među kojima je njih troje iz Splita i troje iz Šibenika.

U razgovoru s mentoricom III. Gimnazije u Splitu, Anom Bacelj, saznali smo nešto više o samom natjecanju i izvanrednim rezultatima koje su postigli splitski i solinski učenici.

"Učenici su javno izlagali svoje radove i za to dobili ocjenu. Radovi su prethodno ocijenjeni na županijskom natjecanju gdje su učenici osim obrane radova pisali i test iz astronomije koji je također nosio udio bodova u konačnom poretku", objasnila je mentorica Bacelj.

Što se tiče splitske (i solinske) ekipe, na državno je natjecanje bilo pozvano 5 učenika i 4 mentora. Postigli su sljedeće rezultate:

- iz petog razreda OŠ Skalice učenica Ana Rusković (mentor:
Željka Ruščić, OŠ Skalice) osvojila je prvo mjesto,

- iz šestog razreda OŠ Vjekoslava Paraća učenik Josip Svalina (mentor: Tomislav Sorić, vanjski suradnik u OŠ Vjekoslava Paraća, Astronomski centar Salona) osvojio je sedmo mjesto,

- iz prvog razreda SŠ (III. Gimnazija Split) učenica Stella Vješnica (mentor: Zoran Knez, Zvjezdano Selo Mosor) osvojila je drugo mjesto,

- iz trećeg razreda SŠ (III. Gimnazija Split) učenici Jure Bacelj i Mirna Barać (mentor: Ana Bacelj, studentica fizike, Astronomska sekcija Fizikalnog društva Split) osvojili su treće i peto mjesto.

Svo troje srednjoškolaca pozvano je na kvalifikacije za Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike koja će se održati u 8. mjesecu u Brazilu. Na kvalifikacijski test pozvano je ukupno 12 učenika, srednjoškolaca, najuspješnijih s državnog natjecanja iz astronomije. Taj test će odlučiti koji učenici idu na olimpijadu (ide ih najviše pet).

Mentorica Ana Bacelj nam je objasnila kako mentori u astronomiji često nisu zaposlenici škole iz koje učenici dolaze zato jer većina njih nema astronomiju kao izborni predmet ili dodatnu nastavu, što je i razlog tome da mentori znaju biti astronomi amateri, profesori fizike i sl.

Učenicima želimo sreću na kvalifikacijama, a onim najuspješnijima odličan provod i jednako dobre rezultate u Brazilu  na Međunarodnoj olimpijadi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.