Događaji

Prikupljeno preko 3500 tona soli

1. Festivalom soli u Hrvatskoj obilježen završetak ovogodišnje berbe ninske soli

1. Festivalom soli u Hrvatskoj obilježen završetak ovogodišnje berbe ninske soli

Još je jedna uspješna berba iza ninskih solara u kojoj je prikupljeno preko 3500 tona soli, a od toga preko 15 tona ninskog Cvijeta soli - visokokvalitetne i ekološki čiste morske soli. Ovogodišnja je berba zbog kišnog lipnja započela nešto kasnije i trajala je od srpnja do sredine rujna, ali je i unatoč tomu u okvirima prosjeka.

Velik interes turista za bogatim sadržajima ninske Solane

Uz to što je Solana Nin zabilježila dobar ovogodišnji urod soli, evidentiran je i iznimno velik broj turističkih posjeta upravo zahvaljujući njezinoj bogatoj ponudi. Tako je ove godine preko 4700 posjetitelja uz stručno vodstvo obišlo prostrana ninska polja nastanjena iznimno raznolikim biljnim i životinjskim svijetom, ali i svjedočilo tradicionalnom načinu proizvodnje soli. Ipak, njezina najveća atrakcija, ali i prepoznatljivo obilježje kraljevskog grada Nina svakako je Muzej soli, pravi mamac za turiste kojeg je tijekom ove godine posjetilo njih preko 12 tisuća.

Produženje turističke sezone

Svoju turističku ponudu Solana Nin je osnažila Festivalom soli kojeg je otvorila direktorica Turističke zajednice Grada Nina, Marija Dejanović.

„Festivalom soli proširili smo ponudu kulturnih manifestacija kraljevskog grada Nina zahvaljujući čemu možemo još konkurentnije nastupati na stranim tržištima, posebice u postsezoni te smo sigurni da će ovo događanje dodatno potaknuti turiste da svoj godišnji odmor planiraju i u rujnu" izjavila je Dejanović, dodavši kako je Festival jednako atraktivan i domicilnom stanovništvu jer obilježava kraj ovogodišnje berbe soli.

Mnogobrojni domaći, ali i strani posjetitelji bili su oduševljeni raznolikim festivalskim sadržajem, ponajviše atraktivnim kulinarskima radionicama u kojima je hrvatski chef Mate Janković pripremao vrhunske kulinarske specijalitete začinjene ninskim Cvijetom soli.

„Carpaccio, tartar, marinirana riba, salate, pečeno meso, ... pa čak i deserti uz nekoliko zrnaca ninskog Cvijeta soli poprimaju šarm i ugodnu teksturu zbog čega bi on trebao biti sastavan dio kuhinja kako u restoranima, tako i u kućanstvima" poručio je Janković.

„Ovaj proizvod prati svjetske trendove u kulinarstvu i osobito mi jezadovoljstvo zgotoviti jela začinjena Cvijetom soli na kojem piše Made in Croatia" zaključio je hrvatski chef.Osim u kulinarskim delicijama posjetitelji su tijekom radionica prirodne kozmetike pod palicom Marijane Pontoni naučili kako uz pomoć Cvijeta soli izraditi i ljekovite kozmetičke proizvode.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.