Događaji

In memoriam

Kulturni program u znak zahvalnosti zdravstvenim djelatnicima

Kulturni program u znak zahvalnosti zdravstvenim djelatnicima

U Hrvatskom Domovinskom ratu u razdoblju od 01.09.1991. godine do 02.01.1992.godine zabilježeno je da su se u našem gradu 52 puta oglasile sirene za uzbunu, točnije bilo je označeno 29 zračnih uzbuna i 23 uzbune za opću opasnost. U jednom trenutku u skloništu smo neprekidno boravili 624 sata. U to vrijeme na Zadar je ispaljeno na tisuće projektila velike razorne moći.

Od kolovoza 1991.godine do siječnja 1992.godine na našem području smrtno je stradalo 186 osoba, 63 pripadnika Zbora narodne garde, 8 pripadnika redarstva i policije i 115 civila.

(zapis med.sestre Borka Potočnjak)

U ranim jutarnjim satima 16.09.1991.g. stigla je zapovijed, da se odjel kirurgije, operacijske sale, jedinice intezivnog liječenja JIL, sva oprema i potreban medicinski materijal zajedno sa bolesnicima i ranjenicima preseli u atomsko sklonište Odjela Pedijatrije.

Tu smo ostali ukupno 303 dana, radilo se u smjenama, jutarnja, a popodnevna i noćna su spojene su spojene u jednu smjenu kako bi djelatnici bolnice što manje bili izloženi stradanju od neprijatelja.

Na današnji dan prisjećamo se kako su živjeli i radili liječnici, sestre i svo ostalo osoblje tada Medicinskog centra Zadar, kao i oni zdravstveni djelatnici koji su boravili na prvoj crti. U znak zahvalnosti za njihovu požrtvovnost, nesebičnost u četvrtak 4. listopada 2012.godine u prostorijama Opće Bolnice Zadar upriličiti će se kulturni program po slijedećem redoslijedu:

12:00 sati dragovoljno darivanje krvi na Odjelu Transfuzije Opće bolnice Zadar

13:30 sati čitanje zapisa iz medicinskih baza za Sjevernu Dalmaciju u razdoblju 1991.godine

- obraćanje dr. Petra Vladislava Loze, zapovjednika Ratne bolnice Šiška

- prikazivanje dokumentarnog filma „TAJNA BOLNICA ŠIŠKA" (HTV- gdje i kako je stvoren ratni sanitet)

- otvaranje izložbe fotografija ratne bolnice u Zadru, prim.dr.Ante Visković (zapovjednik Stožera saniteta za Sjevernu Dalmaciju)

- u glazbenom dijelu programa nastupaju učenici Medicinske škole ''Ante Kuzmanića" i vokalni sastav UHMST ''MAGNIFICAT"

Organizatori:

Udruga Hrvatskih katoličkih medicinskih sestara i tehničara
Udruga „Žene u Domovinskom ratu-Zadar"
Medicinska škola „Ante Kuzmanića" Zadar
Opća bolnica Zadar
Udruga PSG SOD „Damir Tomljanović-Gavran"
Udruga veterana Vojne policije zadarske županije


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.