Događaji

Broje se poginuli

Izrael intenzivirao napade na pojas Gaze

Izrael intenzivirao napade na pojas Gaze

Zračni napadi na Gazu intenzivirali su se tijekom noći, nakon što je izraelska vlada odobrila formiranje vojske od 30.000 rezervista i najavila moguću ofenzivu na područje Gaze. Prema posljednjim informacijama izraelskog Ministarstva obrane, na Gazu je tijekom noći ispaljeno između 130 i 150 raketa!

Najnoviji razvoj događaja i najava ofenzive stigla je nakon što su palestinski militanti jučer ispalili dvije rakete na Tel Aviv te još nekoliko na gradove u njegovoj neposrednoj blizini, u krugu od 100 kilometara. Povod sukobu bila je izraelska akcija u kojoj je ubijen Ahmed Jabari, jedan od zapovjednika islamističke skupine Hamas, koja kontrolira pojas Gaze.

U posljednjim izraelskim napadima ubijeno je najmanje 18 osoba, među kojima i nekoliko djece, dok su s druge strane u napadima poginule tri osobe, kada je raketa s pojasa Gaze udarila u zgradu u Izraelu.

Barak najavio odmazdu, Egipat stao uz Palestince

Egipatski predsjednik najavio je kako će tijekom današnjeg dana posjetiti pojas Gaze, kako bi pružio podršku Palestincima. Nije tajna da je upravo Hamas oduvijek podržavao egipatskog predsjednika i obrnuto.

S druge strane, izraelski ministar obrane Ehud Barak najavio je snažnija vojna djelovanja protiv palestinskih boraca, rekavši da će platiti za to što su prema tel Avivu ispalili projektile. "Ovakva eskalacija ima cijenu koju će morati platiti druga strana", rekao je Barak.

Od početka izraelske operacije "Stup obrane" smrtno je stradalo ukupno 18 Palestinaca. Među poginulima je i 11-mjesečni dječak, sin BBC-jevog snimatelja Jihada al-Masharawija. U napadu je teško ozlijeđen i Masharawijev stariji sin, a liječnici se bore za njegov život. Operacija je počela jučer poslijepodne ciljanim ubojstvom Hamasova zapovjednika vojnih operacija Ahmeda Jabarija. Izraelska vojska je objavila da je u toj operaciji ciljala mjesta s kojih Hamas lansira svoje rakete na izraelski teritorij.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.