Događaji

Medicinska škola u Zadru

E-dnevnik smanjio broj neopravdanih izostanaka

E-dnevnik smanjio broj neopravdanih izostanaka

Zadarska Medicinska škola prošle godine bila je jedna od prve tri u Hrvatskoj koje su u nastavu uvele e-dnevnik

Svaki put kad moje dijete izostane iz škole, ja na svoju mail adresu dobijem obavijest u kojoj stoji kad je i s kojega sata falio. Zadnje sam dobio upozorenje da je izostao tri sata, ali smo znali za to pa se nismo zabrinuli.

Bez obzira na to, kao roditelj sam oduševljen kako škola koristi sve mogućnosti koje joj pruža informacijska tehnologija, da ne govorim koliko je to korisno jer su djeca u ovoj dobi povodljiva, olako shvaćaju izostanke i vrlo brzo dođu do opomene zbog neopravdanih sati - kaže otac srednjoškolca koji pohađa treći razred Medicinske škole Ante Kuzmanića, piše Slobodna Dalmacija.

Ta je škola prošle godine bila jedna od prve tri u Hrvatskoj koje su u nastavu uvele e-dnevnik, informatičku aplikaciju koja je na tabletima zamijenila klasični "papirnati" školski dnevnik. Bio je to pilot-projekt u kojemu je sudjelovalo nekoliko razreda.

Od početka ove nastavne godine, e-dnevnik imaju svi razredi u školi, a roditelji svakog učenika šifru s koje u bilo kojem trenutku mogu u njega zaviriti. Ako to i ne rade sami, na svoju će e-mail adresu dobiti obavijest o izostanku svog djeteta s nastave.

- I to u roku od 24 sata, znači već idući dan mogu znati koliko im je dijete bilo na nastavi. Otkako imamo e-dnevnik, broj izostanaka se smanjio. Očito je kontrola učinila svoje - kaže ravnatelj Medicinske škole prof. Davor Vidaković, koji iskustvo profesora i roditelja s e-dnevnikom opisuje kao - nevjerojatno zadovoljstvo!

- Roditelji preko šifre mogu vidjeti sve što se taj dan događalo u školi: izostanke, ocjene i njihovo pismeno objašnjenje. To motivira roditelje za direktniji kontakt sa školom, tjera ih da dolaze i pokušavaju riješiti problem, ako ga dijete ima - govori ravnatelj. Uvođenjem e-dnevnika, međutim, omogućena je i kontrola nastavnika.

Radeći u ovoj aplikaciji, oni su dužni u sustav trenutačno upisivati sve podatke, uključujući i metodske jedinice koje su obrađivali s učenicima. Ovakav način rada, kažu u školi, jednostavniji je, praktičniji, sigurniji i racionalniji.

- Svi podaci iz e-dnevnika pohranjeni su na više servera u Carnetu, znači zaštićeni su i sigurni. Nema više straha da će netko ukrasti ili zapaliti imenik, da će učenik sam sebi upisati ocjene ili da će se proliti kava po dnevniku. A takve su se stvari, priznajmo, prije znale događati, ali s e-dnevnicima im je odzvonilo - poručuje Vidaković.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.