Događaji

Osijek

Prije 222 godine nastao Grad Osijek

Prije 222 godine nastao Grad Osijek

Grad Osijek danas proslavlja svoj dan. Na taj dan su se 1786. godine ujedinile tri dotada zasebne gradske cjeline, Donji grad, Tvrđava i Gornji grad u jedinstvenu gradsku općinu. Nedugo nakon ujedinjenja, Osijek je proglašen slobodnim i kraljevskim gradom što se dogodilo 28. kolovoza 1809. godine.

Prvi gradski sudac ujedinjenog Osijeka, što bi danas bio ekvivalent gradonačelniku, bio je trgovac Franjo Blažić, stanovnik starogradske jezgre unutar Tvrđave. Ulica Franje Blažića danas se nalazi u Gornjem gradu te s jedne strane omeđuje Solarski trg. Gradska uprava ujedinjenoga grada bila je smještena u zgradi Magistrata, a u toj zgradi se danas nalazi Muzej Slavonije.

Dan Grada Osijeka obilježit će se euharistijskim slavljem u konkatedrali svetog Petra i Pavla. Misu predvodi nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki msgr. Marin Srakić.

Održat će se i svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Osijeka u Hrvatskom narodnom kazalištu na kojem će nedavno oslobođenim generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini biti uručene povelje počasnih građana Grada Osijeka.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.