Događaji

Bez obzira na veliki otpor

Agencija za odgoj i obrazovanje: Zdravstveni odgoj u školama ide

Agencija za odgoj i obrazovanje: Zdravstveni odgoj u školama ide
Cropix

"Zdravstveni odgoj u školama ide, a njegova provedba, bez obzira na veliki otpor u dijelu hrvatske javnosti nije upitna", poručuje ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović.

Ovoga puta posebno se obratio učiteljima i nastavnicima koji su se okupili na stručnom skupu 'Zaštita reproduktivnog zdravlja mladih'.

"Svjedoci smo toga da, naravno, vi u školama imate određena suprotstavljana od strane pojedinih roditelja. Možda netko od vaših kolegica i kolega zbog ove agresivne antikampanje protiv zdravstvenog odgoja dovodi to u poveznicu sa svjetonazorom i ideologijom", rekao je Filipović.

Onima koji sumnjaju u sadržaj zdravstvenom odgoja savjetuje da cijeli sadržaj pročitaju na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje ili Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

"Uvjerit će se da tu nema niti ideologije, a još manje strahova koji se kod roditelja paranoično šire da će im djeca mijenjati svoja spolno usmjerenje ili niz drugih ponašanja u svom spolnom odrastanju zato što sluša relevantne informacije o zdravstvenom odgoju", rekao je Filipović koji priznaje da određene dogme postoje već stoljećima, ali isto tako podsjeća da je život nešto sasvim drugo.

"Djeci naprosto treba prenijeti informaciju kako ih zaštititi od spolno prenosivih bolesti, kako ih zaštititi od svih trauma i nedaća koji ih mogu zateći samo zato što su neinformirani i što prije toga nisu imali komunikaciju", istaknuo je Filipović.

Osim obitelji, u informiranju mladih, ključnu uloga ima i obrazovni sustav, država, odnosno grad. Tako se zdravstveni odgoj u Zagrebu provodi od najranije dobi, kaže dr. Lidija Hrastić Novak iz gradskog ureda za zdravstvo i branitelje.

"Zdravstveni odgoj je sada u školama, ali već u vrtiću imamo aktivnosti gdje se djecu uči kako se skrbiti o zdravlju", istaknula je Hrastić Novak.

A sve to nema rezultata i ne dopire do naših najmlađih, bez čvrste suradnje roditelja, škole i zdravstvenih djelatnika. Stručnjaci zato savjetuju - udružimo snage i pomozimo našoj djeci.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.