Događaji

Korupcija nevjerojatnih razmjera?

HDS-ZAMP posuđivao je milijunske iznose "kuriru mafije" Igoru Mlinaru!

HDS-ZAMP posuđivao je milijunske iznose

Hrvatsko društvo skladatelja, neprofitna udruga građana koja brine o naplati autorskih prava, kreditirala je propale tvrtke kurira mafije Igora Mlinara. Iz dijela knjigovodstvene dokumentacije i bilješki samog Mlinara koje posjeduje Index, vidljiva je kreditna obveza trgovačke tvrtke ZADOM d.o.o. prema HDS-u u visini 3,5 milijuna kuna. Mlinareva tvrtka ZADOM d.o.o. u travnju 2003. završilo je u stečaju ostavivši iza sebe brojne neriješene kreditne i druge obveze. Jedna od njih bila je i posudba HDS-ZAMP-a koju nam je potvrdio glavni tajnik udruge Tomislav Šaban.

Na Indexov upit je li Hrvatsko društvo skladatelja od 2000. do 2003. financiralo tvrtke ZADOM i Veterinaria d.o.o. Šaban je odgovorio potvrdno. Izjavio je i da su posudbe vraćene, ali nije želio otkriti pod kojim uvjetima uz koju kamatu te u kojim iznosima. Iz knjigovodstvene arhive tvrtke vidljivo je da se ZADOM d.o.o. u tom razdoblju nalazio u ozbiljnim financijskim problemima, pa je nejasno zbog čega se udruga skladatelja upuštala u rizik njenog kreditiranja.

Samo kratkoročne financijske obveze poduzeća u 2002. iznosile su 50 milijuna kuna, dok je cjelokupna materijalna i nematerijalna imovina iznosila tek 17,6 milijuna kuna. Pored toga tvrtka je bila opterećena i dugoročnim kreditnim obvezama u Hypo banci i Hrvatskoj poštanskoj banci, uz dug Robnim rezervama iz prethodnih godina koji je prelazio 6 milijuna kuna. Unatoč dugovima, rizicima, brojnim lošim plasmanima i pred stečajem, tvrtka ZADOM se čelništvu HDS-a ipak učinila dovoljno potentnom da bi je kreditirali milijunima namijenjenim hrvatskim autorima.

Reagiranje iz HDS-a

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) reagiralo je na članak pod naslovom "Ekskluzivno: HDS ZAMP posuđivao je milijunske iznose 'kuriru mafije' Igoru Mlinaru". Njihovo reagiranje objavljujemo u cijelosti. 

Sasvim je netočna tvrdnja da glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban nije htio odgovoriti kakav interes HDS ZAMP vidi u financiranju trgovačko-uslužnih tvrtki čiji je vlasnik Igor Mlinar. To pitanje novinar Indexa nije ni postavio! HDS je, u vremenu kada je to bilo u skladu s važećim propisima i s odobrenjem Ministarstva financija, kreditirao pravne osobe odnosno tvrtke, u interesu autora, kako bi se njihovom novcu očuvala vrijednost. U ovom konkretnom slučaju kredit je dan uz dobro osiguranje plaćanja – založno pravo na nekretninama koje je prelazilo iznos danog kredita i pripadajuće kamate. Činjenica jest da je kredit vraćen zajedno s kamatom, a ukoliko je tada – prije 10 godina - Igor Mlinar i bio odgovorna osoba,  protiv njega se tada nije vodio nikakav postupak. 

Smatramo potpuno nekorektnim uporan senzacionalizam i stvaranje afere tamo gdje je jednostavno nema, i to temeljem podataka starih 10 i više godina.
 

HDS je već trpio kritike zbog vrlo liberalnog korištenja sredstava iz naknada za autorska prava, koja nisu mala. Prema podacima koje je nedavno Index, knjigovodstveni promet HDS-ZAMP-a iznosi približno milijardu kuna. Prije dvije godine mreža korisnika telekomunikacijskih usluga TELEMAH, prozvala je HDS zbog financiranja udruge ALAI Hrvatska, koja u svojim redovima okuplja suce, profesore i asistente s pravnih fakulteta, odvjetnike pa i dužnosnike Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo koji nadzire rad HDS-ZAMP-a. "Pitanje je biste li kao stranka sudjelovali u parnici protiv ZAMP-a ako znate da su sudac tužitelj i sudski vještak, ali i državno organ koji kontrolira zakonitost rada ZAMP-a, članovi organizacije koju sufinancira ZAMP." - poručivali su tada nezadovoljni korisnici mreže telekomunikacijskih usluga koji se i danas sudski spore sa ZAMP-om. Glavni tajnik HDS-a Tomislav Šaban tada im je odgovorio kako udruga ALAI, punim imenom Hrvatsko društvo za autorsko pravo, promiče zaštitu autorskih prava što je u interesu Hrvatskog društva skladatelja.

Šaban nam nije htio odgovoriti kakav interes HDS ZAMP vidi u financiranju trgovačko-uslužnih tvrtki čiji je vlasnik Igor Mlinar, nedavno uhićen pod sumnjom da svoja poznanstva u pravosuđu i policiji koristi za odavanje tajnih istraga članovima hrvatskog podzemlja. U HDS-ZAMP-u odlučili su da ne žele javno komentirati odnose s tvrtkama osumnjičenog Igora Mlinara.

Mlinar je, inače, dugogodišnji prijatelj i poslovni partner Marka Vojkovića, vlasnika tvrtke Emporion d.o.o. koja vodi sve poslove ZAMP-a. Vojkovićeva tvrtka s HDS-ZAMP-om posluje od 1993., a ugovor je sklopljen bez natječaja, navodno, uz lobiranje Vojkovićevog prijatelja Ive Josipovića, inače bivšeg glavnog tajnika HDS-a.

Ured tvrtke Emporion registriran je na adresi Planinska 2 u Zagrebu, u zgradi Mlinareve Veterinarije d.o.o. Nakon što mu dio tvrtki 2004 g. odlazi u stečaj, Mlinar se zapošljava u Vojkovićevom poduzeću Adriatica.net u kojem je od 2005 godine suvlasnik novinski izdavač Ninoslav Pavić.

Tjednik Novosti nedavno je otkrio da su Mlinar i Vojković poslovno povezani s još jednim propalim poduzećem, Rivijerom Ičići d.d. iz Opatije. Mlinar je u Rivijeri d.d. bio predsjednik nadzornog odbora tvrtke u kojoj se kao vlasnik pojavljuje i turistička agencija Adriatica.net. Slično kao i druge Mlinareve tvrtke, i Rivijera je obilato kreditirana od Hrvatske Poštanske banke kojoj je na čelu bio Josip Protega, u aferi Bankomat optužen za davanje rizičnih kredita povlaštenim klijentima.

No, dok pravosuđe rješava brojne rizične transakcije HPB-a, financijsko poslovanje HDS-ZAMP-a i dalje je tabu tema državnog odvjetništva. Možda i zbog toga jer Marka Vojkovića i glavnog državnog odvjetnika vežu prijateljski odnosi pa ih se često zna vidjeti u boljim zagrebačkim restoranima ili Bajićevom uredu u Gajevoj ulici. Ove su godine zajedno putovali u Washington na molitveni doručak koji tradicionalno organizira Bijela kuća. Policijsko izvješće o curenju informacija iz studenog 2011. oko kojeg se ovih dana podiglo puno prašine, Vojkovića spominje i kao jednog od posrednika između Mladena Bajića i pojedinih novinskih izdanja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.