Koliko je prošla bila loša...
Ulazak u EU unosi red u pčelarstvo
Ususret proljeću zadarski pčelari nadaju se boljoj godini. Koliko je prošla bila loša najbolje govori podatak da su bez meda već tri mjeseca. Dugotrajna suša i ekstremna temperatura lani su im uništili proizvodnju, piše radio Zadar
Pa ipak, raste zanimanje za ovu djelatnost. U proteklih godinu dana na zadarskom području registrirano je 100 novih pčelara. Poznati zadarski pčelar Krste Bukvić:
"U varijanti da proizvodite za vlastite potrebe to možete zadržati za sebe doma, ali za vas doma nije potrebno da imate tri tisuće čokota vinograda ili tristo košnica. Dakle, svoje proizvode u toj varijanti ne možete nikom i nigdje prodati. U varijanti kad ste se opredijelili za tržište imate bezbroj mogućnosti u koje se možete uklopiti kao robni proizvođač, čak na tržnici možete prodavati svoje proizvode i ne morate imati fiskalnu blagajnu, ali ne možete na tržnici prodavati med i breskve ako ste registrirani za pčelarsku proizvodnju."
Zadarska županija u ovom trenutku broji preko 250 registriranih pčelara. Ulaskom u Europsku uniju nadaju se boljim uvjetima bez obzira odluče li se za proizvodnju za vlastite potrebe ili za tržište.
radio Zadar
Vezane vijesti
-
Centar za poslovnu etiku Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u suradnji sa Sveučilištem u Scrantonu (Pensivlanija, USA), Sveučilištem u Ljubljani i Sveučilištem u Zadru organizira međunarodni interdisciplinarni simpozij na temu: "Turizam, ekonomija i poslovna etika".
-
Pretežno sunčano bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, a potkraj dana rast naoblake, osobito na otocima.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.