Događaji

Zbog švicarskog franka

Održano prvo ročište u kojem udruga Franak tuži 8 banaka

Održano prvo ročište u kojem udruga Franak tuži 8 banaka

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu održano je prvo raspravno ročište, u kojem udruga Franak tuži osam banaka zbog valutne klauzule u švicarcima i jednostrane promjene kamatne stope, zbog čega su rate kredita u zadnjih nekoliko godina skočile i do 100 posto.

Razloga za tako nešto nije bilo, smatra ekonomist Ivan Lovrinović, koji se na sudu pojavio u funkciji svjedoka optužbe.

"Od uvođenja hrvatske kune 1994. pa sve do 2004. kada su se počeli odobravati krediti uz valutnu klauzulu, kuna je bila najstabilnija europska valuta, a to je i danas. Ovdje takvog razloga nestabilnosti domaće valute nije bilo", kaže Lovrinović.

U Hrvatskoj je više od 100 tisuća ljudi koji koriste kredite u švicarskim francima. Tužba koju je udruga Franak pokrenula protiv Privredne, Zagrebačke, Raiffeisen, Hypo Alpe-Adria, Erste, Splitske, OTP-a i Volksbanke prva je takva u povijesti domaćeg pravosuđa. Na današnjem ročištu sudac je još jednom pozvao obje strane da razmisle o nagodbi, jer bi se postupak mogao odužiti. U slučaju da korisnici kredita dobiju tužbu, pitanje je što bi na račun nje mogli dobiti.

"Pojedinačno, ako svaki potrošač ima potrošački ugovor, mogao bi tražiti povrat preplaćenog kroz period unazad. Dobivanjem kolektivne tužbe, ne bi automatski ostvarili to pravo jer je to nemoguće, budući da se ova tužba odnosi na neodređeni broj potrošača", pojasnila je odvjetnica udruge Franak, Nicole Kwiatkowski.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.