Događaji

Nitko ne zna što su se dogovorili!

Postignut dogovor oko Ljubljanske banke, EK čestitala

Postignut dogovor oko Ljubljanske banke, EK čestitala

Skinuta je i zadnja prepreka za slovensku ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora - Vlada je danas, nakon što su ga naša inoministrica Vesna Pusić i državni tajnik u Kabinetu slovenskog premijera Tone Kajzer parafirali, prihvatila Memorandum o suglasnosti između hrvatske i slovenske vlade o rješavanju problema Ljubljanske banke. U ponedjeljak će ga u Mokricama potpisati Zoran Milanović i slovenski premijer Janez Janša.

"Sad ćete odmah sve čuti, dobre su vijesti", poručila je uoči sjednice Vlade prva potpredsjednica i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

10 minuta kasnije doznali smo dobre vijesti.

"Dogovorili smo se s našim slovenskim kolegama i prijateljima da ovu priču oko ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora konačno privedemo kraju. Dogovorili smo se i oko teksta Memoranduma", kazao je premijer Zoran Milanović.

A Memorandum sadrži 4 elementa - isključivo se odnosi na prenesenu štednju; postpuci se pred hrvatskim sudovima stavljaju u mirovanje; u budućnosti će se sve rješavati u okviru ugovora o sukcesiji, a Slovenija se obvezuje pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma s EU. Da će to i učiniti, potvrdio je slovenski premijer Janez Janša.

"Slovenija će po razmjeni diplomatskih nota o ratifikaciji ovog Memoranduma, početi s postupkom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora", rekao je Janša.

I dok Janša najavljuje da će ratifikacija biti u idućih 30 dana, mnogi se pitaju - što smo zapravo potpisali. Prema podacima HNB-a, prenesena devizna štednja hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci iznosi oko 545 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Hrvatska država za taj je iznos dala punomoć Zagrebačkoj i Privrednoj banci za tužbu protiv Ljubljanske banke. Sada se taj postupak stavlja u stanje mirovanja.

"Mislim da sam bio jasan kada sam rekao zastoj. To je institut koji ne znači definitivnu obustavu postupka. To znači zastoj. I jedna i druga strana prepoznaju da postoji taj problem i nekakav dug. Vidjet ćemo dokle možemo. Hrvatska ne misli izigravati ono što je potpisala. Dok sam ja predsjednik Vlade, to se neće dogoditi", naglasio je premijer.

Upravo se zbog prenesene štednje brine oporba. Bivši inoministar, HDZ-ov Gordan Jandroković kaže da je dobro što je kompromis postignut i što će do ratifikacije doći, no smatra da je pitanje prenesene štednje ostalo nejasno.

"I mi u ovom trenutku ne znamo što to točno znači, koliko će trajati taj zastoj i je li on možda na mala vrata uvođenje odustajanja od tužbi u slučaju prenesene devizne štednje", kazao je Jandroković.

No da nema mjesta strahu smatra predsjednik Ivo Josipović. "Od početka sam bio optimist da će se sporazum sa Slovenijom o Ljubljanskoj banci zaključiti i da će Slovenci ratificirati pristupni ugovor", rekao je predsjednik.

"Mislim da je to dobro, da je riječ o jednom kompromisu koji otvara prostor za različite aranžmane i dogovore. Ostavimo vladama da dalje rješavaju problem", istaknuo je Josipović.

Dogovor oko Ljubljanske banke pozdravila je Europska komisija i čestitala objema zemljama.

Premijeri dviju država u ponedjeljak će u Mokricama sporazum zapečatiti svojim potpisima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.