Događaji

Provjerite

Znamo li što jedemo?

Znamo li što jedemo?

Mlijeko sumnjive kvalitete ekspresno se povuklo s naših polica. Ista sudbina nedavno je zadesila tunu u konzervi, ali i goveđe proizvode s konjetinom. Sve te afere navode nas da se zapitamo - znamo li što jedemo. Iz Agencije za hranu građanima poručuju da nemaju razloga za zabrinutost.

Sustav sigurnosti omogućava da se hrana sumnjive kvalitete povuče s tržišta u vrlo kratko vremenom te da se potrošači o tome obavijeste, poručuje Brigita Hengl iz Agencije za hranu.

"Građani nemaju razloga za zabrinutost i mogu bez bojazni odlaziti u trgovine po svoje omiljene namirnice", ističu u Agenciji za hranu.

Podsjeća da su neispravni proizvodi na hrvatskim policama vrlo rijetki te da se tek mali broj njih godišnje povlači s tržišta. Većina hrane, naglašava Hengl, zaustavlja se i prije nego što dođe do naših trgovina, a neki od njih već i na granici.

"Proizvođačima koji su odgovorni za sigurnost hrane koju proizvode, obavijest o njihovom proizvodu koji se mora povlačiti s polica, nikako nije dobra reklama, a sigurno je još i veći trošak nego poduzete radnje koje sprečavaju da ta hrana uopće dođe na tržište", ističe naša sugovornica.

U današnje vrijeme sve se kupuje na brzinu i zato nutricionist Nenad Bratković potrošačima savjetuje da čitaju deklaracije.

"Činjenica jest da ne možemo sa sigurnošću biti sigurni u to što jedemo. Kroz europsku i američku praksu se zna da su proizvođači skloni manipulaciji deklaracijama", ističe Bratković.

Savjetuje raznovrsnu i uravnoteženu prehranu, no upozorava da proizvodi koji nam se nude u trgovinama moraju biti ispravni.

"U ovim prethodnim situacijama, kriteriji nisu vjerovatno bili dovoljno strogi, pogotovo po pitanju konjetine, koja se našla u goveđim proizvodima. Zato i Europska komisija razmišlja o propisu da se podrijetlo mesa stavi na deklaraciju", kaže nam naš sugovornik.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.