Događaji

Financijske sankcije

Milanović: Snosit ćemo posljedice

Milanović: Snosit ćemo posljedice

SDP-u prijete financijske sankcije - Državni ured za reviziju traži kaznu jer stranka nije na vrijeme predala financijsko izvješće. Na moguću uskratu tromjesečnog iznosa iz proračuna predsjednik stranke Zoran Milanović poručuje: možemo to preživjeti! Zakone treba poštovati i kad su besmisleni, kaže premijer, ali najavljuje upravni spor.

Državna revizija zatražila je da se SDP-u na tri mjeseca suspendiraju sredstva iz proračuna, potvrdila je Media servisu pomoćnica glavnog državnog revizora za Odnose s javnošću Biserka Čoh Mikulec...

"Dostavili smo danas čim smo imali sve dokumentirano za sve nezavisne zastupnike i parlamentarne političke stranke. Dostavili smo Odboru za ustav, poslovnik i politički sustav Sabora. Od političkih stranaka to je SDP, a od nezavisnih zastupnika Vladimir Bilek i Furio Radin", kaže Čoh Mikulec.Odluka je sada na Odboru. "Mi to možemo preživjeti, to nije baš mala stvar", komentirao je premijer i šef SDP-a Zoran Milanović.

Pet do šest milijuna kuna, koliko bi mogli izgubiti nije mala stvar- ali ova odluka ima simbolike, istaknuo je premijer i šef SDP-a Zoran Milanović.

"Stranke koje protiv sebe imaju optužnice da su popljačkale pola Hrvatske mogu na kraju platiti maksimalnu kaznu upravo u ovom iznosu: pet, šest milijuna kuna. U našem slučaju, trećina godišnjeg financiranja je 5-6 milijuna kuna", kaže Milanović.

Iako ljut na propuste svojih kolega, Milanović ponavlja kako je razlog kašnjenja bolest i 'viša sila', no poručuje: Zakon se treba poštivati. To je politička odluka, a kolegama u Odboru predložit ću da glasaju 'za'.

"Zakone moramo poštivati, pa čak i kad su besmisleni i protuustavni te kad proturječe temeljnim ustavnim načelima. Mi ćemo to napraviti, a nakon toga ćemo promijeniti zakon- jer to možemo", dodaje Milanović.

A Zakon je mijenjan prije mjesec dana. Na pitanje zašto tada nisu mijenjali ovu odredbu, Milanović odgovara.

"Bili smo u dobroj vjeri, pogriješili smo. Neka krv padne na nas", odgovara. No sljedeći put treba pročešljati i provjeriti sve - kakvi su zakoni, tko ih je pisao te kako se proteklih godina rušio ustavni poredak, kaže šef SDP-a koji se obrušio na zakon, te je protiv ovakve odluke najavio i upravni spor. Milanović nije propustio napomenuti i kako je državni revizor član HDZ-a, ali i da u Zakonu ima propusta - primjerice onaj da nigdje decidirano ne piše što je to 'financijsko izvješće'.

"I općenito je cijeli sustav postavljen- ne po principu 'oko za oko zub za zub', nego 'oko za nokat, a za dva nokta dvije glave", zaključio je Milanović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.