Događaji

Tradicija

Što se u Dalmaciji jede za Uskrs?

Što se u Dalmaciji jede za Uskrs?

Kao i sve regije u Hrvatskoj, i Dalmacija ima svoju tradiciju slavljenja Uskrsa. Sve obitelji se pripremaju za taj dan, a mi smo istražili što Dalmatinke pripremaju za uskrsni ručak.

"Sve što je radila moja mati, to danas radimo u mojoj kući. Na Veliki petak obavezno riba i to bakalar. Subota je rezervirana za pituravanje jaja. To je tradicija, dici najdraži dan u godini. Tu se zabavimo toliko da i nakon Uskrsa ostane za čišćenje svega od boja. Uskrs počinje uskrsnim doručkom što mi je uvik bila najdraža stvar na svitu", rekla je Milena i pojasnila kako to izgleda:

"Premda se u zadnje vrijeme hrana blagoslivlja subotom poslije podne, kod nas je i dalje ostalo da nedjeljom odlazimo na prvu misu odlazimo sa spizom. Doručak počinje standardno - prvo se dica tuckaju s jajima čije će izdržati najdulje. Za stolom su tvrdo kuvana jaja, šunka obavezno, pršuta ako ima, mlada kapulica - to se ne može zaobići i obavezno ravanele. Za doručak se ubijemo tako da je ručak uvijek malo kasnije. Janjetina je u Dalmaciji tradicija, ma i kod moje majke, ali kod mene se malo modificiralo pa služim pečenu teletinu. Obavezno kumpirići i domaća juha. U dalmatinskoj kužini nema obida bez dobre juhe".

Posebno mjesto za blagdanskim stolom ipak imaju kolači. "Uvik obavezno barem jedna torta, a torta bez oraha nije torta. Nikad niti jedan moj Uskrs nije prošao bez orahnjače. Ima tu i sva sila fritula"

U Dalmaciji se ipak sačuvala tradicija što se tiče receptura i načina na koji se slavi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.