Tradicija
Što se u Dalmaciji jede za Uskrs?
Kao i sve regije u Hrvatskoj, i Dalmacija ima svoju tradiciju slavljenja Uskrsa. Sve obitelji se pripremaju za taj dan, a mi smo istražili što Dalmatinke pripremaju za uskrsni ručak.
"Sve što je radila moja mati, to danas radimo u mojoj kući. Na Veliki petak obavezno riba i to bakalar. Subota je rezervirana za pituravanje jaja. To je tradicija, dici najdraži dan u godini. Tu se zabavimo toliko da i nakon Uskrsa ostane za čišćenje svega od boja. Uskrs počinje uskrsnim doručkom što mi je uvik bila najdraža stvar na svitu", rekla je Milena i pojasnila kako to izgleda:
"Premda se u zadnje vrijeme hrana blagoslivlja subotom poslije podne, kod nas je i dalje ostalo da nedjeljom odlazimo na prvu misu odlazimo sa spizom. Doručak počinje standardno - prvo se dica tuckaju s jajima čije će izdržati najdulje. Za stolom su tvrdo kuvana jaja, šunka obavezno, pršuta ako ima, mlada kapulica - to se ne može zaobići i obavezno ravanele. Za doručak se ubijemo tako da je ručak uvijek malo kasnije. Janjetina je u Dalmaciji tradicija, ma i kod moje majke, ali kod mene se malo modificiralo pa služim pečenu teletinu. Obavezno kumpirići i domaća juha. U dalmatinskoj kužini nema obida bez dobre juhe".
Posebno mjesto za blagdanskim stolom ipak imaju kolači. "Uvik obavezno barem jedna torta, a torta bez oraha nije torta. Nikad niti jedan moj Uskrs nije prošao bez orahnjače. Ima tu i sva sila fritula"
U Dalmaciji se ipak sačuvala tradicija što se tiče receptura i načina na koji se slavi.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.