Događaji

Neprijateljska politika

Odobren napad na SAD – Sj. Koreja postavila rakete na obalu

Odobren napad na SAD – Sj. Koreja postavila rakete na obalu

Prema nekim informacijama, Sjeverna Koreja postavila je rakete srednjeg dometa na svoju istočnu obalu

SAD je objavio da će na pacifički otok Guam prebaciti svoj proturaketni sustav nakon što je Sjeverna Koreja izvijestila da je "službeno obavijestila Pentagon o davanju dozvole vojsci za mogući nuklearni napad", pprenosi vecernji.hr

Južnokorejska agencija Yonhap, pozivajući se na izvor iz vlade, objavila je da je Sjeverna Koreja već postavila rakete srednjeg dometa na svoju istočnu obalu, prenosi RT. Još nije poznato ima li Pyongyang namjeru lansirati rakete ili je riječ o pokazivanju snage.

Reuters navodi da je jučer u Nampu održana parada u kojoj su vojnici Sjeverne Koreje izrazili spremnost na pobjedu u ratu sa SAD-om i Južnom Korejom.

Pentagon je izvijestio da je odobrio prodaju borbenih zrakoplova Lockheed F-35 stealth fighter ili Boeing F-15 Silent Eagle Južnoj Koreji, koja bi tijekom ove godine trebala objaviti pobjednika natječaja za kupnju 60 zrakoplova. Očekuje se da će Seul za nekoliko mjeseci objaviti o kojem je točno zrakoplovu riječ.

Neprijateljska politika

Pyongyang je proteklih tjedana prijetio da će napasti SAD i Južnu Koreju. Amerikanci su objavili da će u idućih tjedana dopremiti proturaketni sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense System).

Sjeverna Koreja objavila je putem svoje izvještajne agencije da su i "službeno izvijestili" Bijelu kuću i Pentagon kako će "neprijateljsku politiku prema Sjevernoj Koreji i njezinu bezobzirnu nuklearnu prijetnju slomiti manjim i raširenim sredstvima za nuklearne udare".

Realna i jasna opasnost

"Nemilosrdna operacija sjevernokorejskih snaga definitivno je razmotrena i potvrđena", piše u priopćenju. U proteklim tjednima Sjeverna Koreja spominjala je kao mete američke baze na Guamu i Havajima.

- Neke od akcija koje su poduzeli proteklih tjedana predstavljaju realnu i jasnu opasnost - rekao je novi američki ministar obrane Chuck Hegel u prvom obraćanju javnosti nakon što je preuzeo tu dužnost.

VL/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.