Događaji

Je li korejski polutok na rubu rata?

Napetost na Korejskom poluotoku je na vrhuncu

Napetost na Korejskom poluotoku je na vrhuncu

Bijela kuća poduzela je sve potrebne zaštitne mjere u povodu prijetnje Sjeverne Koreje nuklearnim napadom, no Washington nije začuđen ponašanjem te izolirane komunističke zemlje, piše HRT

Već poznati elementi sadržani su u izjavama sjevernokorejskog režima koji spominje moguće nuklearne napade na Sjedinjene Države, rekao je Jay Carney, glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame.

Inače napetost na Korejskom poluotoku je na vrhuncu. Sjevernokorejska vojska objavila je kako je dobila i službenu dozvolu za nuklearni napad na Južnu Koreju i Sjedinjene Američke Države.

Istodobno je svoj projektil srednjeg dometa premjestila na istočnu obalu, odakle može dosegnuti i Japan i američki teritrij na otoku Guamu. Nije sigurno nosi li i kakvo punjenje ili je premještanje rakete samo pokazivanje snage. Južnokorejski ministar obrane kaže da ta raketa ne može doprijeti do sjevernoameričkog kopna.

Kim Jong-un naredio je prosvjede protiv Amerike i odobrio operacije manjim raširenim nuklearnim sredstvima, bez preispitivanja, stoji u poruci. SAD je u Pacifik poslao dva razarača s raketama Tomahawk i proturaketnim sustavima. Europska unija pozvala je Sjevernu Koreju da se vrati pregovorima šestorice. Kina poziva na suzdržanost, ali iz Pekinga opipljivog pritiska na Kima nema.

O tome je li korejski polutok na rubu rata bilo je riječi i u jučerašnjoj Temi dana.

Stručnjak za međunarodnu sigurnost Vlatko Cvrtila rekao je da bi se, analizira li se situacija u Sjevernoj Koreji u posljednjih 20 godina, moglo reći kako ovo nije ništa novo. No ipak smatra da je novi vođa Kim Yong-un otišao mnogo dalje i otvorio nove tenzije koje bi pojedinačnim incidentima mogle dovesti do lančane reakcije. Velike sile su zabrinute, kaže Cvrtila, no činjenica da nije sazvana izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a pokazuje da ta zabrinutost nije prevelika.

U emisiji je o Sjevernoj Koreji govorio i odvjetnik Anto Nobilo koji je imao priliku više puta boraviti u toj izoliranoj zemlji. Prema njegovom mišljenju, neki novi vjetrovi ondje pušu od prije godinu i pol dana. Tada je službeno objavljeno kako je zemlja dovoljo vojno ojačala da možu krenuti prema ekonomskom oporavku. I od tada, kako kaže Nobilo, u Sjevernoj Koreji osjeća se da poduzetnički duh počinje nagrizati stari sustav.

U Temu dana uživo se iz Seula javio dr.sc. Aljoša Pužar, profesor koji predaje na Odsjeku za južnoslavenske studije i Odsjeku za studije Europske unije Sveučilišta za strane studije (HUFS) u Seulu.

On kaže kako situacija nije nimalo bezazlena, ali da ne očekuje eskalaciju sukoba. Ljudi su zabrinuti, ali nema panike. Povremene čarke sa Sjevernom Korejom relativno su uobičajene, rekao je Pužar.

HRT/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.