Događaji

Mafijaška posla

Krivotvorenje hrane: Tripice umjesto lignji, spajanjem mesa do šunke

Krivotvorenje hrane: Tripice umjesto lignji, spajanjem mesa do šunke

Prema najnovijem istraživanju hamburškog Eurofins laboratorija, gotovo svaka treća riba koja se prodaje u Europi nije riba navedena na deklaracijama, a u ribi koju su testirali pronađene su dosad nepoznate zamjenske vrste, piše Novi list.

Nakon afere s jeftinijom konjetinom koja se europskim potrošačima prodavala kao, skuplja, govedina, iz velike Pandorine kutije falsificiranja hrane iskače nova, riblja afera. Kako je pokazalo istraživanje poznatog hamburškog Eurofins laboratorija, gotovo svaka treća riba koja se prodaje u Europi nije ona koja je navedena na deklaracijama, već se jeftinija riba podmeće kao skuplja, što golo potrošačko oko, kao ni nos, u ribljim proizvodima teško može uočiti.

Cijena ribe na svjetskom tržištu, zbog smanjenih ulovnih kvota, raste, pa industrija pronalazi načina kako uštedjeti, i prodati rog za svijeću, primjerice, kolju umjesto bakalara, tripice umjesto paniranih kolutića lignje, ili pak 'bijelu' tunu punu, zapravo, purgativnih ulja.

I dok u slučaju konjetine koja se prodaje kao govedina zdravstvenog rizika, barem kako se potrošačima to prezentiralo, nema, već su »samo« financijski oštećeni, i servirane su im lažne informacije, u slučaju ribe stvari baš i nisu tako jednostavne.

Kako je, naime, pojasnio dr. Bert Pepping iz hamburškog laboratorija, u ribi koju su testirali pronađene su zamjenske vrste prehrambenom lancu dosad nepoznate, i nedovoljno istražene. A taman da je svaki zdravstveni rizik i isključen, potrošači su nasamareni.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.