Događaji

Hvalevrijedno

Supernova i dječji vrtići donirali udrugu ''Svjetlo''

Supernova i dječji vrtići donirali udrugu ''Svjetlo''

Supernova centar Zadar i dječji vrtići ovog područja uspješnom humanitarnom akcijom „Darujmo Svjetlo" donijeli su radost korisnicima udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom ''Svjetlo" iz Zadra.

Akcija prodaje pisanica u Supernova centru polučila je značajan uspjeh. Zajednički trud i spremnost za pomoć urodili su plodom, pa će tako ove godine članovi i korisnici zadarske udruge imati priliku lakše ostvariti neke od aktivnosti koje će unijeti tračak svjetla u njihov život.

- Ciljano smo osmislili ovu akciju kako bismo pomogli rad Udruge Svjetlo. Kako je korizmeno vrijeme specifično po odricanju i pomaganju drugima, upravo je i to bio naš motiv: darovati tračak svjetla kao simbol nade, onima kojima je potrebna naša pomoć. Uz nesebičnu pomoć djece iz dječjih vrtića Radost, Sunce, Maslačak, Ribica, Bambi, Žuto pače, Školjkica, More, Klokan, Kockica, Pinokio i Petar Pan, koja su izradila uskrsne pisanice i ostale ukrase, organizirali smo prodaju istih u našem centru, kazala nam je Iva Surić, voditeljica Supernova centra Zadar dodajući kako je u četiri dana, koliko je trajala prodaja pisanica, prikupljeno 12.323,45 kn koja će biti uplaćena na račun Udruge Svjetlo.

Iva Surić istaknula je kako vjeruje da novac ide u prave ruke i da će biti iskorišten na najbolji mogući način.

Naime, osobe s mentalnom retardacijom zahtijevaju posebnu skrb, a troškovi često prelaze mogućnosti skrbnika. S obzirom na to da je ova zadarska udruga često u borbi za sredstva kako bi poboljšali život svojim članovima, predsjednica Udruge Irena Palčić bila je više nego zadovoljna prikupljenim sredstvima koja će im olakšati daljnji rad, bar na neko vrijeme.

- Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj akciji. od onih koji su krenuli, preko Supernova Centra i ove krasne dječice koji su doprinijeli svemu ovome. Nama je ova donacija jako vrijedna za nastavak rada s našim korisnicima, a sredstva će biti iskorištena za rad. Potreban nam je novac za aktivnosti i materijal te se nadamo kako će i dalje biti ovakvih akcija, kazala je Palčić.

U Udruzi je dvadesetak korisnika, a djeluje i klub „Tim" u kojemu se pruža poludnevnu skrb osobama s mentalnom retardacijom, organiziraju radne terapije za korisnike uz asistente.
Nakon što je Supernova centar donirao sredstva prikupljena u ovoj akciji, na poklon su dobili i veliku sliku leptira, koja je rad korisnika Udruge.

- Ova sredstva će nam pomoći i u obavljanju osnovnih djelatnosti udruge - pomoći roditeljima, informiranju i upućivanju na prava. Naši korisnici već neko vrijeme čekaju putovanje, štedjeli smo na svemu i ova sredstva nam zaista puno znače, kazala nam je Lepa Filipi.

Kako nam je objasnila, dosadašnjih godina udruga je financirana većinom putem projekata koje su slali na razne natječaje, no prošle godine natječaja nije bilo, a vjerojatno neće biti niti ove. Do sada nisu financirani niti iz gospodarskog sektora, a sredstva iz grada dolazila su kvartalno i ne u punom iznosu. Sredstva prikupljena u akciji „Darujmo Svjetlo" tako će otići u prave ruke.

Ne smiju se zaboraviti ni brojna djeca koji su dala svoj obol ovoj akciji te su kroz zajednički rad i igru naučili biti bolje osobe, a kako su istaknuli njihovi odgajatelji, oni će se jednoga dana razviti u zrele i odgovorne ljude. Uz igru i timski rad bojenjem pisanica, zadarski predškolci razvijali su i osnovne životne vrijednosti - biti humani i nositi se s različitostima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.