Događaji

Povjerenstvo se izjasnilo

Goran Radman je u sukobu interesa!

Goran Radman je u sukobu interesa!

Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a, je u sukobu interesa! Odluka je to koju je na današnjoj sjednici u Saboru iznijelo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvo za sukob interesa Radmana je kaznilo s 15 tisuća kuna, koje mora platiti kroz naredna tri mjeseca. Kazna će se Radmanu odbiti od plaće. Također, glavni ravnatelj HRT-a mora snositi i troškove objave odluke.

Radman se o odluci Povjerenstva za sada ne želi očitovati. Kaže da će odluku komentirati kada je dobije.

"Ni HRT ni g. Radman u ovom trenutku ne mogu komentirati odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, odluku Povjerenstva g. Radman još nije dobio i nema saznanja što točno u njoj piše", odgovorili su s HRT-a na naš upit.

Ima 15 dana da razriješi sukob interesa, inače kreće novi postupak

Povjerenstvo je odlučilo da je Radman kao vlasnik i direktor firme Nautar i član Nadzornog odbora Hypo Alpe Adria banke i Atlantic grupe u potencijalnom sukobu interesa, a kažnjen je i zbog toga što još nije podnio svoju imovinsku karticu.

Svoj potencijalni sukob interesa Radman, prema odluci Povjerenstva, mora razriješiti u roku od 15 dana. Glavni ravnatelj HRT-a morat će, ukoliko želi ostati na funkciji, prebaciti upravljačka prava u Nautaru, izaći iz nadzornih odbora Hypo banke i Atlantic grupe, te predati svoju imovinsku karticu. Ukoliko Radman to ne učini, postupak protiv njega ponovo će biti pokrenut.

Povjerenstvo nije prihvatilo Radmanovo tumačenje prema kojem ravnatelj HRT-a nije državni dužnosnik pa se na njega ne odnosi Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Ravnatelj HRT-a jest državni dužnosnik, zato što ga bira Sabor i zato što se HRT-ov Statut izglasava u Saboru, objasnilo je Povjerenstvo. Također je istaknuto da HRT čak 87 posto svojih prihoda dobiva od građana kroz naplatu RTV pristojbe.

Radman u ožujku najavio ostavku

U intervjuu za Index u ožujku ove godine Radman je najavio da će podnijeti ostavku na mjesto glavnog ravnatelja HRT-a, ukoliko Povjerenstvo odluči da u njegovom slučaju postoji sukob interesa. Radman je tada tvrdio da glavni ravnatelj HRT-a nije državni dužnosnik, i kao takav ne može biti u sukobu interesa.

"Ja sam se natjecao po procedurama predviđenim u Zakonu o HRT-u, dobio sam povjerenje po toj osnovi i pridržavao sam se toga. Ako netko sad, nakon nekog vremena istumači da vrijede neka druga pravila, neki drugi odnosi, onda bih morao biti spreman i na takve konzekvence. Da sam znao da se na mene odnosi i Zakon o sprečavanju sukoba interesa, možda se nikad ne bih natjecao. Ili bih možda ranije napravio neke radnje koje bi spriječile da se danas manipulira tom informacijom", rekao je tada Radman.

Index razotkrio sukob interesa HRT-ovog glavnog ravnatelja

Podsjećamo, priču o Radmanovom sukobu interesa otvorio je upravo Index. U siječnju ove godine objavili smo da je glavni ravnatelj HRT-a vlasnik i direktor tvrtke Nautar, koja se bavi određenim djelatnostima koje su srodne djelatnostima HRT-a, a ujedno posluje i s HRT-ovim oglašivačima poput Atlantic grupe i Coca Cole.

Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa tada smo poslali upit u kojem smo tražili očitovanje o ovom slučaju. Iz Povjerenstva smo dobili povratnu informaciju da će naš upit tretirati kao prijavu protiv glavnog ravnatelja HRT-a, te da će Radmanov slučaj biti uvršten na dnevni red Povjerenstva.

U međuvremenu je Index otkrio i da Radman sjedi i u Nadzornim odborima Hypo banke i Atlantic grupe, što je također u suprotnosti sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, za kojeg je Radman tvrdio da se na njega ne odnosi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.