Događaji

Spajanje škola

CARNetov projekt 'Škole 2.0' među tri najinovativnija u Europi

CARNetov projekt 'Škole 2.0' među tri najinovativnija u Europi

Projekt 'Škole 2.0' Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet izabran je za jednu od tri najinovativnije inicijative u sklopu 'Europske nagrade za inovacije u javnoj upravi'. Riječ je o projektu kvalitetnog i sveobuhvatnog učenja na daljinu i e-obrazovanje nastavnika i učenika.

"Biti najbolji među 200 projekata u kategoriji obrazovanja pokazuje da Hrvatska raspolaže inovativnošću, poduzetništvom i znanjem i da je u nekim segmentima već ispred Europske unije", zadovoljno je ocijenio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nagradu Europske komisije.

Zahvaljujući CARNetovom projektu, oko dvije tisuće osnovaca u sedam matičnih i 19 područnih škola, od Baranje i Jastrebarskog do Generalskog stola, bit će spojeno na brzi Internet optičkom vezom. Uz pomoć 700-ak tablet računala zajedno s nastavnicima moći će pristupati online sadržajima, digitalnim udžbenicima, te ih koristiti za videokonferencije i nastavu na daljinu. Svih 26 škola bit će uključeno i u e-Dnevnik projekt. Prednosti i mogućnosti su brojne, kaže ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić.

"Ono što će nama biti zanimljivo je nastava na daljinu, da nastavnik iz jedne škole može učiti djecu koja se nalaze negdje u nekom malom mjestu. Jedna od ideja, koja će se nadam se od jeseni početi provoditi, je nastava stranog jezika na daljinu. Isto tako, imamo dogovore s Glazbenom školom u Požegi da se omogući glazbena škola na daljinu", najavio je ravnatelj CARNeta.

Jedan od preduvjeta za spajanje škola u projekt bio je pristup optičkoj vezi, no zbog nedostatka infrastrukture neke su unatoč spremnosti ravnatelja, ostale izvan projekta. Stanić se nada da će se to uskoro promijeniti zahvaljujući potporama HAKOM-a za uvođenje širokopojasnog interneta do trenutno izoliranih područja.

"Kako bi toj djeci na tim malim područjima osigurali što je moguće bolje uvjete obrazovanja. Smatram da bi dijete u nekom najmanjem selu u Hrvatskoj trebalo imati bolje uvjete obrazovanja od školarca u Zagrebu, Rijeci, Osijeku ili nekom drugom velikom gradu", zaključio je Stanić.

Za ministra Jovanovića, nakon projekta e-otoci i e-upisa u srednje škole, ovo je još jedan iskorak ka e-Hrvatskoj.

"Ovo je izuzetno važan projekt koji pokazuje dvije bitne smjernice Ministarstva obrazovanja i sporta: da je obrazovanje na prvom mjestu i da Hrvatska mora biti društvo jednakih šansi", poručio je Jovanović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.