Događaji

Milom ili silom

Istanbul utihnuo, Erdogan stiže na Taksim

Istanbul utihnuo, Erdogan stiže na Taksim
AP

Nakon više od dva tjedna prosvjeda i okupacije istanbulskog Gezi parka i trga Taksim, policija je suzavcem i vodenim topovima istjerala prosvjednike. U jednom od do sad najžešćih sukoba od početka prosvjeda stradalo je nekoliko desetaka osoba, no prosvjednici poručuju: nećemo odustati.

Ako neće milom onda će silom, odlučan je turski premijer Tayyip Erdogan.

"Braćo i sestre, molim vas da napustite Taksim, on pripada svima nama. U suprotnom će vas istjerati snage sigurnosti i policija", ponavljao je na skupu u Ankari nakon čega je noćas, a uoči svog dolaska u Istanbul, na prosvjednike poslao vodene topove i nekoliko tisuća policajaca sa suzavcima. Završetak okupacije Taksima označilo je početak do sad najžešćih sukoba prosvjednika i policije.

Policijske snage cijelu noć su tjerale prosvjednike koji su blokirali most na Bosporu kao i cestu prema Ataturk aerodromu, a sukobi su se nastavili sve do jutra. Ozlijeđeno je nekoliko desetaka osoba, a za sad nema informacija o poginulima. Prosvjednici su ubrzo napustili šatore te podigli barikade na središnjoj aveniji na ulazu u Taksim, utaborili se u okolnim ulicama i upalili krijesove. Neće odustati, kažu, traže premijerovu ostavku.

"Ne želimo ovu Vladu, oni su diktatori, mi smo Turci", kažu prosvjednici.

Podrška prosvjednicima stiže iz cijele zemlje. Sindikati javnih službi za ponedjeljak najavljuju štrajkove, a nekoliko tisuća ljudi okupilo se i u glavnom gradu Ankari. Prosvjedujući protiv vladajuće stranke policiji su poručili: krenite sad na nas!

"Podržavamo ljude na Taksimu. Nisu sami. Iako smo kilometrima daleko, naše su misli s njima".

Nemiri i val prosvjeda u Turskoj krenuli su prije 18 dana kada je grupa aktivista počela kampirati u parku Gezi, protiveći se uređenju tog djela grada.

Do danas, u policijskim je akcijama uhićeno na tisuće ljudi, više od pet tisuća osoba je ozlijeđeno, a četiri su preminule. Masovni prosvjedi diljem zemlje postali su uteg na leđima premijera Erdogana koji u takvom ozračju stiže u Istanbul na politički skup stranke upravo na Taksim. Bageri i kamioni čiste ostatke barikada, okolne ulice ispiru se vodom, a policija je okružila trg kako bi prepriječila eventualne prosvjednike.

Iako je grad danas nakratko utihnuo premijeru poručuju kako je kod njih izgubio legitimitet, iako je dobio natrag teritorij, nije zadobio njihovo povjerenje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.