Događaji

Nova moda

I dubrovačka Hitna objavila cjenik!

I dubrovačka Hitna objavila cjenik!

No, ne brinite, prvi pregled, iako tako stoji u cjeniku se ne naplaćuje! Dakle, procedura je sljedeća: dođete li na Hitnu i liječnik procijeni da vaše stanje nije hitno, objasnit će vam da ukoliko želite na daljnju obradu morate platiti. No, ako vas smiri svojom procjenom i vi odustanete od daljnje obrade, nećete platiti ništa.

Ako liječnik procijeni da biste trebali napraviti dodatne pretrage, nećete platiti ništa.

Dubrovački list donosi cjenik za područje Dubrovačko-neretvanske županije:

- Prvi pregled liječnika 300 kuna;
- kontrolni pregled liječnika 200 kuna;
- konzultacija 200 kuna;
- prvi pregled u kućnoj posjeti liječnika 400 kuna;
- snimanje EKG-a i analiza 150 kuna;
- pisanje (Rp, Uputnica i dr.) 50 kuna;
- opskrba veće rane uz lokalnu anesteziju i šivanje 300 kuna;
- vađenje stranog tijela iz oka, uha, nosa ili drugih otvora 200 kuna;
- previjanje rane (veće) 150 kuna;
- vađenje konca 150 kuna;
- imobilizacija (samo postavljanje) 200 kuna;
- tretman opekline II stupnja više od 20 posto površine tijela 250 kuna;
- injekcija s.c. 50 kuna, injekcija i.m 100 kuna, injekcija i.v. 150 kuna;
- infuzija 200 kuna;
- cijepljenje cjepivom (bez cijene cjepiva) 50 kuna;
- antišok terapija (kompletna) 500 kuna;
- defibrilacija (po učinjenom udaru) 150 kuna;
- postupci oživljavanja 1000 kuna;
- intubacija 500 kuna;
- ispiranje uha 150 kuna;
- davanje kisika na masku + cijena 02/l 50 kuna;
- jednokratna kateterizacija 300 kuna;
- dežurstvo tima T1 HMP 1500 kuna + 30kn/km;
- dežurstvo tima T2 HMP 1000 kuna + 30kn/km.

Zavod za hitnu medicinu potvrdio: Prvi pregled se ne plaća!

Index je od Zavoda za hitnu medicinu prije desetak dana zatražio objašnjenje što se događa u situaciji kada liječnik na Hitnoj pregleda pacijenta i utvrdi da se ne radi o hitnom slučaju. S obzirom da pacijent nije mogao sam procijeniti radi li se o hitnom slučaju ili ne, nema osnove da mu se takav pregled naplati.

U takvom slučaju pacijent može odabrati odlazak obiteljskom liječniku ili će mu se usluga naplatiti, tvrde iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Naglašavaju da zdravstvene ustanove imaju pravo imati cjenik usluga, pa ih do sada ima četrnaest Županijskih zavoda za hitnu medicinu kako bi se njihov rad mogao vrednovati.

Hitni slučajevi besplatni, sve ostalo se plaća

Pacijenti koji na Hitnu pomoć dolaze u teškom stanju i odmah im je potrebna liječnička intervencija neće morati ništa plaćati: "U hitnim stanjima svi liječnici su dužni pružiti pomoć svakom bolesniku bez odlaganja. Hitna medicinska služba ne naplaćuje usluge zbrinjavanja pacijenata s hitnim stanjima niti na terenu niti u ambulanti".

"Hitna medicinska služba provodi brojne aktivnosti kako bi građane upoznali kako, kada i zašto zvati hitnu. Hitna medicinska služba kao ni odjeli hitne medicine u bolnicama nisu zamjena za ambulante opće/obiteljske medicine", poručuju iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Većina intervencija nisu hitne

Naplaćivanje ne-hitnih intervencija u Hitnoj pomoći započelo je, kako tvrdi HZHM, zbog toga što do sada mnoge intervencije nisu bile hitne. "Temeljem statistike koju prati Hrvatski zavod za hitnu medicinu u prosjeku je samo 33% intervencija na terenu hitno, dok je u ambulantama hitne službe u prosjeku 18% hitnih pacijenata", tvrdi HZMZ.

Naglašavaju da zbog takvih pacijenata, koji dolaze na Hitnu i kada im nije potrebna hitna liječnička pomoć, trpe pacijenti koji su doista životno ugroženi. Posebno su istaknuli primjer Zadra, gdje je danas objavljeni cjenik Hitne pomoći zgrozio naciju: "U ambulanti hitne medicinske službe Grada Zadra, koji ima 75.000 stanovnika, u travnju ove godine zbrinuta su 4.593 pacijenata od kojih 4.470 nehitna, što znači da su u prosjeku dnevno zbrinuta 153 pacijenta, a uz to su prosječno 37 puta dnevno izašli na terensku intervenciju".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.