Studentski meni poskupljuje!
Studentski zbor o poskupljenju menija: Ponovno se gospodarska kriza lomi preko leđa studenata
Bilo bi odlično kada bi se obećano ispunilo, međutim, skeptični smo. Većina dosadašnjih obećanja bila su samo mrtvo slovo na papiru, rekao nam je Mate Vučić, predsjednik Studentskog zbora u Zadru
Cijena menija u restoranima studentske prehrane poskupjet će od jeseni s 4,40 na 6,50 kuna, najavljeno je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, gdje je u povodu otvaranja javne rasprave predstavljen novi Pravilnik o potpori za pokriće troškova prehrane studenata, napisao je u utorak 30. srpnja HRT
Dosadašnja cijena nije se mijenjala već petnaest godina iako su se povećavale cijene energenata i namirnica, a broj studenata narastao je za oko 80 tisuća od donošenja starog pravilnika (2002.)
Dok su studenti do sada plaćali 26,35 posto od ukupne cijene, a preostali iznos do pune cijene, odnosno 16,70 kuna, subvencionirala je država sa 73,65 posto, prema novom pravilniku Ministarstvo će podmirivati cijene sa 71,24 posto za meni obroke, odnosno s 50 posto za jela izvan menija, poput pudinga, pića, čokoladica, jogurta.
Ministarstvo: Ovime ćemo ispraviti nepravilnost, uvesti kvalitetniju i potpuniju porehranu!
Iz Ministarstva ističu da će se time ispraviti nepravilnosti i usmjeriti potpora na nutritivno kvalitetnu i potpunu prehranu pa se više neće kupovati velike količine proizvoda koji nisu u meniju, s obzirom da je bilo slučajeva da se kupi stotine čokoladica i potom preproda.
Novi pravilnik trebao bi doprinijeti i većoj ravnoteži cijena, da ne bi kao dosad raspon cijena za, primjerice, krafnu bio čak 145 posto od najjeftinije do najskuplje. Novina je i da će se, umjesto mjesečno, dnevne potpore dodjeljivati tjedno, pri čemu se neiskorišteni dio iznosa briše, a dnevni limit potrošnje smanjuje s osam na četiri obroka.
Pravilnik predviđa i snažniju ulogu studenata, s obzirom na to da je studentska prehrana velik dio troškova studentskog života - između 20 i 36 posto. Uz predstavnike sveučilišta, studentskih centara i Ministarstva, studenti će sudjelovati u nacionalnom i lokalnim povjerenstvima za kontrolu prehrane studenata, predlagati cijene jela, razine subvencije, zatvaranje loših restorana
Ove se reforme na jesen očekuju i u Zadru, stoga smo se odlučili raspitati što o tome misli Mate Vučić, predsjednik Studentskog zbora. "Kada bi se provelo sve što je na papiru i u teoriji, te sve ono što nam je obećano, do sad bi se i polučili određeni pozitivni efekti. Međutim, pogotovo mi studenti, imamo iskustva da se baš i ne dogodi uvijek onako kako je obećano i da se ne provodi uvijek ono što piše", kaže Mate.
"Mi se nadamo da će sve najavljeno utjecati na kvalitetu, ali smo jako skeptični, povučeni dosadašnjim iskustvima, i dojma smo kako se opet gospodarska kriza i teška situacija u zemlji prelama preko leđa studenata. Dakle opet preko leđa onih koji su najsiromašniji i socijalno najugroženiji. Nadamo se da će one stvari koje su dobro zamišljene, znači standardizacija prehrane na nivou cijele države, poštivanje Povjerenstava na nacionalnoj ali i na lokalnim razinama,... da će to sve dati rezultata. Nadamo se da će to sve uistinu zaživjeti i da neće ostati samo mrtvo slovo na papiru."
A ukoliko se to u praksi ne pokaže tako, odnosno ako se ne bude provodilo na način na koji je najavljeno, Mate Vučić kaže kako će onda svakako razmotriti daljnje korake i reagirati na način za koji se studenti odluče.
Što se tiče dosadašnje kvalitete hrane i uvijek bolne točke zadarskih studenata - smještaja, situacija je sljedeća. Glavni problem studenata i dalje je smještaj. Taj segment još uvijek nije riješen na najbolji mogući način. A kvaliteta prehrane i brzina usluge u Zadru, u odnosu na druge gradove, nije loša, tvrdi Mate Vučić, ali ipak dodaje,
"Ona je zadovoljavajuća do određene razine. No šira slika i širi kontekst ulaganja, općenito, u visoko obrazovanje, znanost i sl. u Hrvatskoj, sustav osiguravanja i unaprjeđivanja kvalitete nisu najadekvatniji i nažalost prečesto se dogodi da se sve krize lome na nama... Nadamo se da i ovo neće biti još jedan takav primjer u nizu."
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.