Događaji

Novi zakoni

Istospolni parovi moći će se vjenčati kod matičara, ali neće imati pravo posvajanja djece

Istospolni parovi moći će se vjenčati kod matičara, ali neće imati pravo posvajanja djece

Zakon o registriranom partnerstvu, koji bi se u Saboru mogao naći već krajem ove godine, predviđa da će se istospolni parovi moći vjenčati kod matičara, ali neće moći posvajati djecu. Ipak, njihova zajednica neće se nazivati brakom. Zakon o životnom partnerstvu radna skupina Ministarstva uprave priprema već mjesecima

"Jasno smo rekli: životna zajednica dvije osobe istog spola neće se zvati brak i neće imati pravo na posvajanje djece, no na ostalim razlikama nećemo inzistirati", kaže ministar uprave Arsen Bauk za RTL Danas.

"Pretpostavljam da će Zakon u čitanje ići ove godine, a rezultat ovisi i od rezultata rasprave u Saboru", poručio je Bauk.

To znači da će životni partneri imati ista prava kakva imaju bračni partneri. Gay aktivist Marko Jurčić misli da će tu priliku htjeti iskoristiti mnogi - baš zbog prava koje danas nemaju.

"Pravo na uzdržavanje, na posjete u bolnicama, poreznim olakšicama koje heteroseksualni građani imaju i to se podrazumijeva, a nama za to treba poseban zakon", rekao je Jurčić za RTL Danas.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.